Jak si pomoci od chuti na sladké

Tzv. mlsnou neboli chutí na sladké je člověk pronásledován skoro pořád a bylo tomu tak ve všech dobách. V minulých dobách bychom bez této občasné posedlosti nepřežili. Cukr je totiž nejrychlejším přísunem energie – ve formě tuku se dá v těle uložit, takže vytváří zásobu na horší časy.

Chuť na sladké ale neznamená, že byste zdědili po svých předcích nějaké dispozice, ale prostou skutečnost, že vašemu tělu něco chybí a potřebuje tento problém vyrovnat. Obvykle jsou to například vitamíny nebo minerály, které z těla vyháníme tím, že příliš často a rádi konzumujeme nekvalitní potraviny, které jsou ale levné a velmi snadné a rychlé na přípravu.

Záchvatům chuti na sladké doma nebo v cukrárně přitom lze předejít prostou změnou složení našeho jídelníčku – dostatkem sacharidů, bílkovin i tuků. Často není od věci se více zaměřit na různé ořechy nebo semínka, protože jsou to obvykle nejbohatší a navíc zcela přirozené zdroje právě těch prvků, které nám mohou v organismu chybět. Dnešní doba jejich konzumaci jaksi omezila a právě tento nedostatek způsobuje mnoha lidem zdravotní problémy – od slabých nehtů a lámavých vlasů po deprese a přejídání se.

Na vině je také velmi často váš vlastní nedostatečný pitný režim – chuti na sladké se dá předejít dostatkem čisté vody. Váš organismus odvodňuje hlavně káva, namáhavá fyzická aktivita a alkohol. Berte na to zřetel, a pokud se vás jeden nebo více faktorů týká, zvyšte jednoduše příjem tekutin. Ještě předtím, než půjdete slídit do ledničky nebo spíže po nějaké té laskomině, zkuste prostě vypít sklenici studené vody. Je velmi dobře možné, že po cca deseti minutách vás prudká chuť na sladké přejde.

Pokud víte zcela jistě, že váš pitný režim je dostatečný, i další životospráva je v pohodě a přesto vás tyto chutě pronásledují, je čas zvážit další možnosti. Nejhorší, i když nejjednodušší možnost, je zakoupení pamlsku v obchodě. Kromě mizerného řepného cukru se vám do těla dostane hlavně mnoho tuku, který tam nadělá víc škody než užitku. Zkuste místo toho navštívit prodejnu zdravých potravin a udělat si zásobu například ořechů a sušeného ovoce. Oba druhy potravin jsou nicméně velmi kalorické a pokud to s nimi přeženete, je to stejné, jako kdybyste snědli na posezení tabulku čokolády. V obchodech zaměřených na biopotraviny a racionální stravu je možné zakoupit také tyčinky či oplatky ze zdravých surovin (kokos, semínka, ovoce). Navíc jsou doslazovány zdravějšími sladidly, například medem nebo ovocnými sirupy.

Mnozí z nás řeší denní dávku jednoduchého cukru téměř nevědomky tím, že si k snídani dají chleba s marmeládou nebo medem. Čas od času se hodí také kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa, tedy 75% – 91%.

Pokud si budete připravovat moučníky a dezerty doma, pamatujte si, že není od věci dbát kvalitních surovin, jako jsou celozrnná mouka a med nebo třtinový cukr namísto bílého rafinovaného, který se běžně prodává. Dejte také přednost ovocným koláčům bez většího obsahu tuku.

A pokud se příště rozhodnete na sladký nálet a uspokojení svého těla dávkou cukru, opět zvažte, co je skutečná příčina. Může to být složení jídelníčku, nedostatek tekutin nebo jednoduše stres. A nejlepší je se příčin příště vyvarovat. Když už vás tyto sklony ovládnou, vyberte si raději domácí cukrovinky (máte vliv na to, co v nich je), nebo těm ze zdravé výživy.