Jak na správný pitný režim v průběhu diety?

Mnohé odborné články, knihy a informace všeho druhu se předhánějí v radách těm, kdo chtějí shodit nějaké to kilo. Hlavně radí, co v takové situaci jíst či nejíst. Ovšem jednou z oblastí, kterou během diety nelze opomenout, je vhodný pitný režim. Nápoje mohou v těle způsobit stejnou škodu nebo užitek, jako vhodná či nevhodná strava, takže je potřeba věnovat jim náležitou pozornost. Zapomeňte tedy na tolik známou poučku: „Jste to, co jíte.“ My všichni jsme totiž ještě mnohem více. Proto je na místě rčení: „Jsme to, co jíme – a co pijeme!“

Následující seznam vám dá pár tipů na to, co je pro vás při redukční dietě rozhodně tabu a co je naopak velmi vítané a žádoucí.

Co v žádném případě nepít:

Coca-colu, Kofolu, Sprite, Fantu a další hojně slazené perlivé průmyslově vyráběné limonády. A přirozeně ani jejich napodobeniny. V první řadě obsahují obrovské množství cukru (klasická Coca-cola v sobě má asi 20 kostek cukru na litr tekutiny, takže dva litry dokonce 40 kostek). Kromě toho obsahuje mnoho konzervantů, barviv, aromatických látek a dalších „pomocníčků“. Slazené limonády jsou nepřítel i pro běžného člověka, o to více pak v situaci, kdy držíte dietu. I když nehubnete, ale chcete žít aspoň trochu zdravě, vyhněte se tomuto sortimentu.

Alkohol. Je obecně známo, že alkohol ztělesňuje energetickou „lahůdku“. Jen velmi málo z nás má se totiž dívá, kolik kalorií mají vlastně alkoholické nápoje. Takové světlé pivo například obsahuje zhruba 1 300 kJ na litr tekutiny. Pivo „dvanáctka“ 1 400 kJ a litr poctivého černého dokonce 2 100 Kj. Obecně přijatý názor o zdravotní prospěšnosti černého piva je tak za prvé nepodložený, za druhé ve výsledku dosti nebezpečný. A teď si jen představte, kolik jich vypijete během jednoho večera s přáteli. Pak jen násobíte a násobíte. Kromě toho, ať do sebe pereme jakkoli kalorie za kaloriemi, večer nám stejně slušně vyhládne. K tomu přičtěte hermelín, brambůrky, utopence, hamburgery nebo cokoli dalšího, co během pivního večera sníte. Pozadu přirozeně nezůstává ani tvrdý alkohol. Lze namítat, že ho vypijete málo – ale ono i to bude stačit. Takový litr whiskey má asi 10 000 kJ. Co pak navíc sladké likéry (vaječný koňak nebo kávový likér). To už stojí za zamyšlení, ne?

Káva nebo čaj s cukrem. Opět kámen úrazu. Pokud toužíte po čaji nebo kávě, za prvé zvolte pravý – tedy zelený, černý nebo další z listů čajovníku, za druhé ho konzumujte jen v omezeném množství a hlavně žádný cukr, mléko nebo smetanky. V případě kávy zapomeňte na šlehačku nebo zmrzlinu. Obojí navíc odvodňuje organismus. Tyto dva nápoje vlastně nelze do pitného režimu vůbec počítat – za každý šálek si přidejte sklenku vody navíc. Nelze ovšem přehlížet ani jejich detoxikační účinky u čaje i kávy bohaté na antioxidanty, stopové prvky a minerály. Úplné vypuštění z pitného režimu by tedy také nebylo moudré.

Co pít:

Vodu ve všech podobách. Nejlépe ale čistou a pramenitou. Nejlepší by byla přímo z horského pramene, ale tu nemáme každý po ruce. Rozhodně nemůžete nic zkazit normální čistou vodou z vodovodu. Nechte ji ale překapat přes filtr (dnes jsou k dostání už za rozumné ceny). Voda by měla být základním kamenem pitného režimu a vše ostatní jen jejím doplňkem.

Minerální vody balené. Sice je to zločin proti ekologii, ovšem k normální vodě lze doporučit minerální vody. Jejich blahodárné účinky jsou ovšem často přeceňovány a stejné množství minerálů získáváme většinou z ostatní potravy, takže přehnané množství stejných látek může organismus naopak zatížit. Nelze ale vybrat jednu a pít ji pořád – střídejte je, protože každá v sobě má něco trochu jiného a také v jiném poměru.

Bylinné a ovocné čaje bez cukru. Tady se nenechte rozhodně omezovat. Zkoušejte nové směsi i čisté čaje a klidně i varianty pro redukci váhy. Vždycky ale věnujte pozornost informaci na přibaleném letáčku – většina čajů má doporučené dávkování na šálek a vyplatí se ho dodržovat, stejně tak i optimální počet šálků denně.

Pu-erh. Tohle je čínský fermentovaný čaj a velmi silný. Bývá někdy zjednodušeně podáván jako „čaj na hubnutí“. Toto zařazení je trochu mimo mísu, protože odvodňuje a tekutiny jsou při dietě velmi podstatné, na druhou stranu velmi pozitivně ovlivňuje metabolismus člověka i jeho zažívání. Je tak dobrým doplňkem pro očistné kúry, dobře se po něm vyprazdňuje a lze jej považovat i přímo za projímavý. Nelze jej doporučit jen při snaze jíst méně, protože po něm rychle vyhládne.

Šťávy z ovoce. Jsou dobré na minerály i vitamíny, ale jako obvykle pozor na objem – někdy se obsažené kalorie vyrovnají i čokoládě. Ale vždycky si je můžete naředit.

Šťávy ze zeleniny. Netrpí takovým způsobem na kalorie a zato dodají mnoho vitaminů a minerálů. Například taková rajčatová nebo mrkvová – těmi se rozhodně nedá nic pokazit.

Tak hodně štěstí ve vašem pitném režimu!