Opary nejen na rtech a jejich léčba

Zrovna v momentě, kdy máte jít na rande, si všimnete, že na vaší jinak krásné tváři je něco strašného. Tentokrát to není beďar, ale opar na rtu. Polibky a doteky mizí v nenávratnu. Pokud na opary trpíte (a zřejmě ano, jinak byste asi tento článek ani nečetli), tak víte, jak jsou nepříjemné a jak těžko se jich zbavuje. A hlavně se rády vrací, takže se zbavíte jednoho a za chvíli k vám dorazí další kousek.

Co je to vlastně ten opar?

Pokud jste se s oparem nikdy nesetkali, buďte rádi. Buďte opravdu hodně rádi, protože když se u vás objeví jednou, už se ho skoro nikdy nezbavíte. A na rozdíl od akné, suchých míst nebo černých teček se nejedná o drobnou kosmetickou vadu které se dá celkem jednoduše zbavit. U těchto drobných problémů jen eliminujete jejich příčinu a pak používáte vhodnou kosmetiku jako prevenci. Akné se dá zamezit včetně prevence jeho návratu. Opar je trochu jiná sorta.

Poprvé, podruhé…

Opar je typ virového onemocnění, které svého majitele postihuje už nastálo. Takový člověk má v sobě tento virus již pořád a opar tak může kdykoli propuknout znova. Naše současná medicína je sice na velmi vysoké úrovni a není problém přesouvat orgány z těla do těla, naneštěstí opary nám stále unikají.

Univerzální lék neexistuje

Ještě více naštve skutečnost, že dnes neexistuje zaručený lék, očkování nebo cokoli podobného proti oparům. Pokud vás opar postihne jednou, nechte si v lékárně poradit, co je nejúčinnější. Pak se holt smiřte s tím, že zakoupený přípravek budete používat i nadále, pokud na vás „sedne“ jiná nemoc a to třeba i obyčejné nachlazení.

Kde opar vzniká?

Nejčastějším místem výskytu oparu je ret. Neznamená to ale, že se opar omezuje jen na rty. Dalšími možnostmi jsou například brada, nos, případně i intimní partie – velmi nepříjemné. Opar vytváří extra suché místo, kde pokožka praská, tvoří se strup, místo bolí a okolí nepříjemně svědí.

Když selže všechno, zavolejte dermatologa

Krom toho všeho je také opar velmi nepěkný na pohled a může zkazit kdejakou společenskou událost. Pokud nezabírá nic z běžné distribuce, zajděte si k dermatologovi. Důkladně mu popište průběh vašich obtíží včetně přípravků, které jste již použili. Jedině důkladným popisem vám může pomoci najít řešení, nebo spíše zmírnění vašich problémů.

Bez polibků

Pokud máte opar jednou a máte ho akutně, v žádném případě se nelíbejte a vyhněte se i orálnímu sexu. Tímto způsobem se totiž virus spolehlivě přenáší. A pokud navíc rádi uspokojujete partnera ústy, přenesli byste opar rovnou na jeho intimní partie a je to extrémně nepříjemné mít opar právě zde.

Počátek oparu

Pokud vás už tato „ozdůbka“ jedno postihla, většinou poznáte, kdy se vám začíná tvořit další. Máte pocit scvrkávání určité části těla, kůže svědí a je napjatá. Pokud cítíte, že už to přichází, dejte si něco proti vysoké teplotě. Účinkuje to na viry, které opar způsobují.

Proč opar vlastně vzniká

Za prvé během nemocí nebo i při běžném nachlazení, případně také po fyzickém či sportovním výkonu. Stejně tak se může objevit po večírku, propařené noci a hodně často jako následek dehydratace. Pokud spojíte více těchto vlivů, šance se samozřejmě zvyšuje.

Led jako jednoduchá a velmi účinný

Pokud vám opar přece jen vznikl a nestihli jste tomu zabránit, nemusíte ještě tolik zoufat. Přiložte na postižené místo něco studeného – led, zmrzlinu apod. abyste část kůže uklidnili. Opar samotný nezničíte, ale redukuje svědění a nepříjemnou bodavou bolest.

Nesahejte na ráno přímo

Za každou cenu se vyhněte přímému kontaktu s oparem. V opačném případě vám totiž virus sám ulpí na prstech a zanesete si ho minimálně na další místa na těle, v horším případě nakazíte někoho dalšího. Pro kontakt používejte tedy odličovací tampony, vatové tyčinky a podobné nástroje. Ani žádné přípravky nenanášejte přímo prstem a použité tyčinky nebo podušky po použití ihned vyhoďte. Mastičku nebo jiný přípravek tedy vždycky kápněte na tyčinku, rozetřete se její pomoc na samotný opar a pak ji ihned vyhoďte – a zamezte opětovnému kontaktu tyčinky s mastičkou, vaším tělem nebo jiným člověkem.

Do dalšího lze použít?

Velmi dobré je normální kravské mléko, ideálně rovnou od zvířete. Pokud máte jedinou možnost v supermarketu, nedá se holt nic dělat. Naneste mléko na tampon a přiložte na postižené místo. Nejlepší je bílou tekutinu předtím vychladit.

Tea tree oil

Dnes už celkem dobře dostupný Tea Tree Oil je také velmi  dobrým pomocníkem při boji s opary. Je o produkt na čistě přírodní bázi vhodný k léčbě snad všeho, co se vám na kůži může vyskytnout – tedy toho, co tam nechcete. Urychluje obecně procesy hojení a redukuje i svědění. Pokud vás v dob oparu čeká rande s nový objevem, natřete si postižené místo právě Tea Tree Oil a setkání odložte.

Náplasti a podobně

Existují i speciální náplasti určené přímo na opary, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Dají se koupit v lékárně a průběh oparu za prvé velmi zmírňují, ale také ho dobře maskují. Kromě toho vytvářejí svého druhu masku před vnějším prostředím, takže je opar maskovaný a navíc se rychleji léčí.

Obklady

Velmi dobré a dnes i dostupné jsou také obklady na základě černého čaje nebo z meduňky. Nemusíte si je ani nikde kupovat, pokud nechcete, nejrychlejší a nejpřímější cesta je prosté přiložení vylouhovaného sáčku na opar. Vlhkost osvěží kůži samotnou a lehce zrychluje i léčení. Pokud rána naopak mokvá, přidejte trochu lihu nebo něčeho jiného, co vysušuje. Usušením se rychleji udělá strup a i celý proces léčby bude rychlejší.

Babské rady

Na sušení rány je možné použít také obyčejnou zubní pastu. Natřete si místo doma a mějte tuto skutečnost na paměti – vyhnete se trapasu, až budete odcházet z domu. Pasta velmi dobře vysušuje a také urychluje hojení.

Další možností je použití bílého jogurtu. Velmi dobře uklidňuje jakoukoli podrážděnou kůži, takže od ní budete mít celkem pokoj. Vzhledem ke své přírodní povaze také urychluje hojení.