Kam na dovolenou v lednu

Chcete příjemně zahájit nový rok a vydat se hned v lednu na příjemnou dovolenou, během které se i vykoupete v moři, užijete odpočinek, opálíte se a naberete sílu a energii na celý rok? Nebo snad hledáte místo na líbánky a je vám po chuti exotika? Ať tak či tak, může vám přijít vhod tento článek našlapaný tipy, kam se právě v lednu vydat, pokud je vaším hlavním zájmem moře a koupání. Využít můžete velmi oblíbené last minute zájezdy.

Thajsko

Asi se nenajde moc lidí, koho by v první řadě nenapadlo Thajsko. V lednu je zde hlavní turistická sezóna, takže nejenom počasí, ale i nabídka služeb bude na vrcholu. Můžete se vydat jak na sever do okolí Bangkoku, který samozřejmě také stojí za pořádnou návštěvu, na východ k rozlehlému letovisku Pattaya nebo na jih k nejoblíbenějším místům turistů do oblasti Krabi, na Phuket či přilehlé ostrovy. Všude můžete očekávat teploty něco málo přes tropickou třicítku a ve vodě naměříte 26-28 °C podle lokality.

Malajsie

S dalšími dvěma tipy nebudeme chodit příliš daleko, zůstaneme v nádherné jihovýchodní Asii, kde právě česká zima patří mnohdy k nejlepšímu období pro návštěvu. Vydejte se do různorodé Malajsie. Tato země mnoha tváří vám může nabídnout obrovské a živá města plná mrakodrapů, nádherné deštné pralesy, rýžová pole, čajové plantáže, hory, divočinu, exotickou floru i faunu, ale právě i krásné pláže s velmi teplým mořem, na kterých se nebudete tlačit s davy turistů, protože odlehlejší místa Malajsie jsou stále ještě trochu turisty nedosažena, naštěstí. Jediné místo, kterému se bohužel v lednu musíte vyhnout, jsou Perhentianské ostrovy. Tento ráj na zemi je několik měsíců v roce uzavřen z důvodu bezpečnosti turistů. Lepší je užít si západní pobřeží, jih a také Borneo. V lednu v Malajsii očekávejte asi 30 °C na vzduchu a ve vodě teploty kolem 27 °C.

Vietnam

Do třetice všeho dobrého si z této oblasti uvedeme ještě Vietnam. Vietnam je podobně jako Thajsko velmi rozlehlá země, tedy spíše je strašně dlouhý, více než 2 000 km od severu na jih. Proto je lepší se zaměřit na nějakou oblast. V lednu je nejpěkněji právě na jihu, kde se dočkáte tropických teplot i velmi vyhřátého moře až na 28 °C. Vykoupete se příjemně i ve středním Vietnamu, je zde o pár stupňů chladněji, ale to zase může vyhovovat těm, kdo nemá v lásce příliš velké vedro, které je v kombinaci s vlhkostí někdy opravdu náročné. Naopak na sever se raději vydejte někdy jindy, i na turistiku je zde v lednu zima, asi 15 °C.

Havaj

Překonáme část Tichého oceánu a dostáváme se na proslulou Havaj. Toto souostroví tvoří více než 100 různě velkých ostrovů, na kterých vás čekají různorodá dobrodružství. Můžete překovávat vysoké hory, stát tváří v tvář vysoké sopce, ale co je pro většinu ostrovů stejným jmenovatelem jsou skvostné pláže. Však proč by tolik Američanů jezdilo právě sem na svoje líbánky. Naměříte zde o pár stupňů méně než v asijských destinacích, není se však čeho bát, pocitová teplota je vždy větší. Ve stínu tedy v lednu obvykle naměříme asi 28 °C a voda má kolem 25 °C.

Jamajka

Naše zimní měsíce znamenají hlavní sezónu i v karibské oblasti. Mezi horké tipy, kam se podívat, můžeme jednoznačně zařadit Jamajku. Temperamentní lidé s hudbou v těle, horké slunce, ledové koktejly, kterých si můžete s nabídkou all inclusive užít do sytosti, nádherné pláže s průzračným karibským mořem. Pokud jste Karibik ještě nenavštívili a hledáte rádi něco trochu nevšedního, neváhejte, Jamajku si zamilujete. V lednu jsou zde teploty kolem 31 °C a moře má asi 28 °C.

Kuba

Pokud máte rádi místa s atmosférou, pak vám rozhodně učaruje Kuba. Atmosféra zde hraje dominantní roli, avšak na každého působí trošku jinak. Ve skrze se však vždy jedná o jedinečný zážitek. Stejně jako na Jamajce si zde můžete užívat pohodové a klidné chvíle na pláži doplněné mnohými pochutinami. Příjemné teploty jsou navíc vhodné také k městské turistice i poznávání okolních přírodních krás. V zimních měsících se teploty vzduchu a vody téměř shoduje a pohybují se kolem 26 °C. Můžete využít akčních nabídek na last minute letenky.

Maledivy

Toto souostroví se pyšním jedním světovým nej. Jde o nadmořskou výšku, je to nejplošší místo na světě, jeho výška sahá jen pár metrů nad mořskou hladinu. Ovšem ty z vás, které napadlo „nejkrásnější“ nemusí být zklamaní. Raději se vydejte přesvědčit na vlastní oči. I na Maledivách patří leden k nejoblíbenějším měsícům na dovolenou. Zde to opravdu vybízí k naprosté pohodě a odpočinku, ono se toho tady také moc podniknout nedá, můžete však navštívit různé ostrovy a porovnávat mezi sebou. Teplota vzduchu je zde asi 32 °C, teplota vody jen těsně nedosáhne tropické třicítky.

Zanzibar

Je libo trocha Afriky? Pokud jedete za lenošením v lednu a láká vás černý kontinent, zkuste se zamyslet nad voňavým Zanzibarem. Leží mezi pobřežím a Madagaskarem a v dnešní době už je to místo velmi zaměřené na turismus, tedy bezpečné, přesto si zachovalo svůj ráz. Najdete zde kombinaci mnoha kultur, a to nejenom co se týká kuchyně. Leden patří na Zanzibaru se svými průměrnými 31 °C mezi top sezónu. Voda bývá také velmi teplá, dosahuje asi na 28 °C.

Kapverdy

Na opačné straně afrického kontinentu, tedy přesněji naprosto na východě, najdeme souostroví s portugalskými kořeny, které je právě podle nejvýchodnějšího bodu Afriky (Cabo Verde) pojmenované. Ano hádáte správně, řeč je o Kapverdských ostrovech. Sem se můžete vydat v podstatě během celého roku, počasí se mění pouze pár stupínky a také trošku srážkami, avšak stejně zde prší poměrně málo. V lednu je chladnější období, to právě ale vybízí ke kombinaci luxusního koupání a získávání zážitků z cestování. Teplota vzduchu v lednu asi 26 °C, voda má o stupeň až dva méně.

Ať už si vyberete kterýkoliv z výše uvedených tipů nebo si zvolíte nějaký jiný, určitě se vám bude líbit, protože to právě pro vás bude to nejlepší. Užijte si vaše putování světem a přejeme vám krásnou dovolenou se šťastným návratem.