Pár rad, pokud potřebujete omladit vaši kuchyň

Toužíte po nové kuchyni, ale nemáte peněz nazbyt? Zkuste pár osvědčených triků, díky kterým získá vaše kuchyně novou tvář navzdory omezenému rozpočtu.

Omlaďte podlahu

Začněte podlahou. Ta bývá po letech zašlá a okoukaná. Zajděte do obchodu a najděte si nějaký ne příliš drahý podlahový materiál, který byste dokázali položit sami. Například laminátovou podlahu dnes imitující různé materiály, od dřeva po kámen. Položit ji dokáže i amatér.

Když si vybere podlahovou krytinu podle vašich představ, vyneste z kuchyně všechen nábytek a postupujte podle návodu. Důležité při výběru krytiny je možnost položení na starý povrch.

Oživte kuchyňskou linku

Udělejte vaší lince nový face-lift. Aby mohla tento proces podstoupit, měla by mít dřevěný povrch. Dřevotřísku, ze které se kuchyňské linky občas vyrábí, není možné opětovně opracovat.

Máte-li linku ze dřeva bez jakéhokoliv dodatečného povrchu, není nic lehčího než jí dát nový nátěr. Důkladně odstraňte starou barvu smirkovým papírem a naneste novou podle vašeho výběru.

Fantazii se meze nekladou, nikdo vám nebrání si trochu experimentovat. Při dýhou natřené lince dá její renovace trochu víc práce.

Dvířka a šuplíky musíte po jednom zbavit starého nátěru. Dopracovat se musíte k podkladovému materiálu, na který poté aplikujte novou dýhu. Z nabídky na trhu si dnes vybere každý.

Když vám zaschne nátěr, zaměřte se na úchyty. Právě díky novým držadlům může vaše linka vypadat tak, že ji sami nepoznáte. Přitom stačí zajít do obchodu pro kutily, vybrat si madla podle svých představ a na místo starých nainstalovat nové.

Vytvořte si příjemnější osvětlení

Nevěřili byste, jak může osvětlení změnit vzhled vaší kuchyně. Zkuste například vyměnit starou lampu nad jídelním stolem za nový jednoramenný lustr s několika světly v řadě. Dojem, který tak vznikne byste jistě nečekali. A co takhle stropní světlo s bodovkami, které si nastavíte podle sebe a osvítíte si nejfrekventovanější kouty kuchyně.

Nedílnou součástí by měli být malé zářivky pod horními skříňkami, které vám dají dostatek světla a vy si při práci na kuchyňské lince nekazíte oči.

Příjemné posezení

Posledním krokem k příjemné a přitažlivé kuchyni je správné posezení. Pokud vyměníte stůl se židlemi, důkladně si změřte místo, kde budou stát nové a ujistěte se, že nábytek, který jste si vybrali umožňuje okolo každé židle pohyb do vzdálenosti přibližně jednoho metru. Můžete si tak být jistí, že se okolo stolu bude moci dát pohybovat bez omezení.

Stůl a židle si vyberte v závislosti na stylu kuchyně. Pokud chcete, aby z vaší kuchyně vyzařovalo teplo domova, vyberte si dřevěný nábytek. Jestliže se rozhodnete pro moderní pojetí kuchyně, použijte sklo či jiný lesklý materiál. Potom už jen vybavte svou novou kuchyň drobnými dekoračními prvky, které podtrhnout její styl.