Tipy a rady: Jak se změnit k lepšímu?

Nový rok znamená pro spoustu lidí nový začátek. Právě teď nastal ten nejlepší čas na změnu čehokoliv, co vám nevyhovuje. Může se jednat o práci, návyky, životosprávu nebo prostředí. Zimní měsíce poskytují čas pro seberozvoj a zklidnění. Můžete vyhodnotit vstávající život, určit si nové priority a cíle a vydat se za nimi. Přinášíme vám zaručené tipy, jak začít se změnou v životě.

Vzdělávání = základní kámen všeho

Dalo by se říct, že všechno začíná vzděláváním, a to tím celoživotním. Rozhodně se nemusíte nutně vracet zpátky do školy, možností vzdělávání v dospělosti existují desítky.

Mezi ty nejdostupnější informační kanály jistě patří různé knihy, články, odborné časopisy, které se často orientují na určitá konkrétní témata. Zvolit můžete oblast seberozvoje, financí, podnikání, ale i zdraví apod.

Na podobném principu fungují velmi dobře také workshopy a semináře, které se podobně jako knihy zaměřují na určité téma. Jedná se však o rychlejší variantu vstřebávání informací. V poslední době se také staly velmi oblíbenými hodnotné podcasty na nejrůznější témata. Všechny tyto varianty navíc můžete sledovat nebo poslouchat z pohodlí domova online.

Mnoho lidí se nyní obává o svoji pracovní budoucnost. Pro ty z vás, kterých se týká stejná situace, doporučujeme komplexnější vzdělávání v dospělosti pomocí rekvalifikačních kurzů. Posílíte díky nim svoji pracovní pozici, získáte přehled a kvalifikaci v novém oboru a tím si zajistíte větší jistotu uplatnění.

V průměru za tři až šest měsíců získáte vzdělání, na které jiní studují i několik let. Jedná se tedy o velmi efektivní cestu, kterou se můžete vydat. Mezi ty oblíbené patří: rekvalifikační kurz účetnictví, IT specialista, kosmetička, personalistika nebo online marketing.

Také můžete zapracovat na svým jazykových dovednostech a vrhnout se například na úplně nový jazyk. Ne nadarmo se říká: Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem.

Zařaďte nové návyky do života

Aby člověk mohl růst a posouvat se, musí vystoupit z vlastní komfortní zóny. Vyzkoušejte zařadit do života zcela nové návyky, které vás donutí posunout se dál.

Doporučujeme začít pozvolna a udržitelně. Velké cíle a sny si raději rozdělte na menší celky tak, abyste daný návyk byli schopni opravdu plnit a tím si jej ukotvili. Postupně můžete své úsilí navyšovat.

Například pokud si dáte za cíl každý den chodit běhat, aniž byste měli předtím zkušenosti s běháním, může se lehko stát, že vyběhnete jednou a naposledy. Přepálíte začátek, všechno vás začne bolet, píchat v boku a nakonec se z toho stane tak nepříjemná zkušenost, že se příště už nedonutíte.

Začněte zlehka a zařaďte nejprve rychlé procházky. Potom například indiánský běh nebo občasné popobíhání. Najednou zjistíte, že vám to nestačí a zkusíte první lehký běh na pár kilometrů a teprve potom začnete zvyšovat vzdálenosti, sledovat tepovou frekvenci apod.

Pomůcky a nástroje

Pokud se chcete změnit k lepšímu, možná se vám budou hodit některé pomůcky a nástroje. Můžete se podívat na nejrůznější aplikace dle vašich cílů. Dnes již existují aplikace zaměřené na cokoliv, co vás napadne. Pomáhají se sportovními výkony, přerušovaným půstem, detoxem, zdravým spánkem, filtrací modrého světla a tak dále.

Mezi další skvělé techniky patří myšlenková mapa, kterou si můžete sestavit na jakýkoliv cíl. Pomůže vám utřídit myšlenky, stanovit cíle i postup. Navíc je velmi praktické mít všechno sepsané na jednom místě a kreativní duše si jistě rády vyhrají i s designem myšlenkové mapy.

Pro některé lidi je vhodné pravidlo 80/20, které lze aplikovat na jakoukoliv část života. Jiní si zase pochvalují to-do list, neboli seznam úkolů, který si odškrtáváte během dne a tím pádem vidíte reálné výsledky na papíře. Vyzkoušet také můžete techniku Pomodoro, která pracuje s časovými bublinami soustředění a odpočinku.

Způsobů a postupů existuje stovky a tisíce. Důležité je začít! Občas stačí opravdové maličkosti a vše ostatní už se nabaluje jako sněhová koule.