Co je to sebeúcta a proč vyhledat psychoterapii?

Sebeúcta se týká názoru, který máte sami na sebe a zda se cítíte hodnotní, sebevědomí a hodní respektu. Vysoká sebeúcta vám umožňuje stanovit si hranice, rozhodovat se, vyjadřovat své potřeby a názory a přijímat své silné a slabé stránky.

Vaše sebeúcta se může v průběhu času měnit v závislosti na vašich myšlenkách a zkušenostech a na tom, jak se k vám během vašeho života chovají ostatní.

Co způsobuje nízkou sebeúctu?

Nízké sebevědomí často začíná tím, že vás důležití dospělí ve vašem životě kritizují, ignorují nebo od vás očekávají chování, které nectí vaši jedinečnou osobnost, touhy a cíle. Kromě toho sebedůvěru drtí fyzické, sexuální a emocionální zneužívání od kohokoli a kdykoli ve vašem životě.

Nízké sebevědomí vzniká v důsledku demoralizujících zkušeností, jako je šikana, ztráta zaměstnání nebo diskriminace na základě vašeho pohlaví, sexuální identity, rasy, váhy, vzhledu, příjmu nebo náboženství.

Mezi příznaky toho, že máte nízké sebevědomí, patří:

  • nedostatek sebedůvěry
  • obtížné vyjadřování svých potřeb
  • soustředění se na své slabé stránky
  • častý pocit strachu a obav
  • časté srovnávání s ostatními
  • negativní pohled na život
  • předpokládání toho nejhorší (bezdůvodně)
  • neustálé upřednostňování potřeb druhých lidí před svými vlastními potřebami
  • zaměňování pocitů za fakta (když se člověk se hloupě, tak je hloupý)

Přestože nízké sebevědomí proniká do všech aspektů vašeho života, můžete získat zpět zdravé sebevědomí s pomocí psychoterapie.

Jaké jsou důsledky nízkého sebevědomí?

Nízké sebevědomí má významný dopad na vaši pohodu. Lidé s nízkým sebevědomím se věnují neustálé sebekritice, a to až do té míry, že věří všem negativům.

Když máte o sobě špatné mínění, máte vyšší riziko vzniku problémů, jako např:

Většina lidí s nízkým sebevědomím má problémy se zdravými vztahy.

Jak terapie pomáhá sebeúctě?

Psychoterapeut přistupuje k pomoci lidem s problémy se sebeúctou jako k celku. Chápou, že nízká sebeúcta se může projevovat mnoha různými poruchami duševního zdraví.

Psychoterapeut je vám nápomocný k vybudování základů dobrého sebevědomí. Díky pečlivému terapeutickému přístupu se naučíte novým dovednostem, které podporují zdravé sebehodnocení. Během psychoterapie získáte sebedůvěru věřit ve své silné stránky, přestanete se soustředit na negativa a postavíte se svým problémům.