Snídaně jako cesta k hubnutí a start dne v jednom

V dnešní uspěchané době je snídaně velmi opomíjeným jídlem dne. Jedna skupina lidí si raději přispí těch deset nebo patnáct minut a nakonec nejí vůbec. Další se nají buď ve spěchu cestou do práce nebo až tam. A samozřejmě také záleží na tom, co a jak vlastně jíte. Někomu to může přijít jako hotová alchymie, ve své podstatě je to ale jednoduché. Základem totiž je snídat pravidelně a aspoň trochu zdravě.

Každé jídlo udělá s lidským tělem hodně a první jídlo dne o to více. A pokud jídlo vynecháte a tělo nedostane svou porci vitaminů, minerálů a živin, tak se to musí dříve nebo později někde projevit. Pak není divu, že se objeví průjmy, zácpy, obezita, potíže se zažíváním obecně, hemeroidy, žaludeční vředy a čertví co ještě. Obvykle bývají dosti bolestivé a komplikují nám život. Takže je vždycky lepší jim předejít, než je pak řešit.

Prvním krokem k nápravě je snídat pravidelně. Proč? Je to start do nového dne a pokud se kvalitně a hlavně v klidu nasnídáte, vaše tělo bude mít dost energie, vy budete lépe naladěni a hlavně nebudete mít potřebu po návratu domů vyluxovat celou lednici a nepůjdete nacpaní spát. Je prokázáno, že pokud snídani vynecháte a oběd je vaše první jídlo, trápí vás večer větší hlad a sníte toho mnohem více. Samozřejmě se k tomu ještě připojuje chuť na sladké, což rozhodně není dobré.

Lidé snídající ve velkém spěchu a stresu či v práci a při práci si mohou celkem jednoduše přivodit hemeroidy, žaludeční vředy a další potíže. A podílí se na tom také to, co snídáte. Ona zdravá snídaně ve spěchu totiž není vůbec možná. Ve většině případů jde o salám a bílé pečivo, případně slaný závin, kus koláče nebo buchty, bagetu, smaženku a další kombinace, většinou ne příliš zdravé. Tohle navíc jíte ve spěchu, takže organismus nemá šanci si s tím adekvátně poradit. A pokud se ještě potom stresujete v práci, vaše trávení má pozici ještě horší.

To je hezké, ale jak má vlastně vypadat taková skutečná zdravá snídaně a jak ji správně zkonzumovat? Za prvé, pokud toužíte po pečivu, sáhněte pro změnu raději po cereálním. Je mnohem lepší než bílé a krom toho samotné usnadňuje zažívání. Namažte si na něj tavený sýr, dejte si plátkový sýr a rajče nebo vejce natvrdo. Med, džem, případně můžete pečivo namazat margarínem a pak ho obložit okurkou a rajčaty. Pokud máte chuť na sladké, zkuste pro změnu domácí buchtu, koláč, loupáky a podobně. Můžete si dát ovesnou kaši nebo vaječinu či lívance (pokud máte čas připravit čerstvé). Musli nebo cereálie v mlékem jsou další varianta. Na stole se neztratí ani jogurt, musli a ovoce. Zkuste někdy hustý řecký jogurt a trochu medu – je to výborná kombinace.

Hledáte pomocníka při hubnutí? Zkuste exkluzivní mladý ječmen ve výjimečné kvalitě.

ID-100177567Čemu se na snídani určitě vyhnout? Salámům, uzenkám, klobásám, buřtům a podobně. Taky smažené nedělá po ránu v těle dobrotu. Vyhněte se chlebům ve vajíčku, smažené šunce nebo anglické slanině na pánvi. A po ránu rozhodně nejsou dobré různé bagety s majonézou či tatarskou omáčkou.

Samostatnou kapitolou zdravé snídaně jsou také tekutiny. Zapomeňte na minerálky, sycené nápoje, nápoje s cukrem a další vymoženosti, nebo spíš laskominy. Dejte si normální čaj nebo kávu. Přidejte sklenici džusu a vypijte ji celou během jídla. Je to vaše ranní dávka vitaminů. Ale samozřejmě si vyberte džus bez konzervantů, umělých barviv a dalších „překvapení“.

Pokud šikovně skombinujete výše zmíněné prvky, máte dobře nastartováno a po několika týdnech navíc zjistíte, že už nepotřebujete večer plenit ledničku a cítíte se mnohem lépe. Navíc díky dostatku možností můžete každý den snídat něco trochu jiného a vyhnete se tak stereotypu.