Seznamte se s produkty Fio banky

Fio banka je poměrným nováčkem na našem finančním trhu, ale i přes svou ne moc dlouhou tradici si u nás získala spoustu zákazníků, kteří jsou s jejími službami velmi spokojeni.

O Fio bance

Jedná se o českou banku, to znamená, že je to český subjekt. Licenci na bankovní činnost získala teprve v roce 2010. Ale již před touto dobou pracovala jako družstevní záloha a burzovní společost pod názvem Fio. Tato společnost byla založena v roce 1993. Jejími zakladateli se stali čtyři studenti a absolventi matematicko – fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Petr Marsa a Romuald Kopún jsou současnými majiteli společnosti. Od roku 2001 je ředitelem a předsedou Jan Sochor.

Fio banka působí jako akciová společnost pod mateřskou společností Fio Holding. Sídlo banky byste mohli nalézt v Praze. Banka se nezaměřuje jen na fyzické osoby, ale také na drobné a střední investory. Těm nabízí možnost zprostředkování obchodu s cennými papíry. Fio banka je největší českou společností, která se zaměřuje na obchod s cennými papíry pro malé a střední investory. Na Burce cenných papírů Praha je jako doma a patří mezi její nejvýznamnější členy. Kromě toho zprostředkovává obchody i v zahraničí, konkrétně v Německu a Americe.

Fio banka je také členem České bankovní asociace. Kromě toho je také signatářem Kodexu mobility klientů. Tento kodex zajišťuje pro klienty snadný přechod mezi bankami. Fio banka je také členem České asociace obchodníků s cennými papíry.

Na trhu se tato banka vyskytuje sice krátkou dobu, ale i přesto již získala několik ocenění, jako je třeba Nejlepší banka roku 2013 v kategorii inovátor. Toto ocenění udělily Hospodářské noviny. Banka ocenění získala konkrétně za bezkontaktní kartu. Má na svém kontě ale i jiná ocenění, například za Obchodování s cennými papíry pro aplikaci Fio e-Broker a také za aplikaci Fio Smartbroker. Toto ale není výčet všech ocenění.

Bankovní produkty a služby Fio banky

Nyní se společně podívejme, jaké služby nabízí banka svým klientů, a které byste mohli případně využít i vy, pokud byste se rozhodli stát se klienty této banky.

  1. Bankovní účty. Jako asi každá banka, tak i Fio nabízí svým klientům možnost založení účtu, a to online nebo na pobočce. Za základní služby se neplatí poplatky. Můžete si dokonce volit své číslo účtu. Účet si můžete sjednat i v zahraničních měnách, jako je EUR, USD, GBP, PLN nebo HUF. K účtu nejsou žádná omezení nebo limity.
  2. Spořicí účty. Kromě klasického účtu je možné si založit spořicí účet. Tento účet nemá výpovědní lhůtu. Minimálně ovšem na účtu musí zůstat 100 Kč. Nejsou zde účtovány zbytečné poplatky. Můžete si ho sjednat i v měně EUR.
  3. Termínované vklady. Na termínovaný vklad si člověk vloží peníze, stanoví dobu a po uplynutí této doby je možné peníze vybrat i s úroky. Vedení termínovaného vkladu je zdarma, zákon ukládá pojištění na tyto vklady a můžete je spravovat prostřednictvím internetbankingu. Minimální zůstatek je 3000 Kč. Termínovaný vklad si můžete sjednat na dobu od jednoho týdne až po šedesát měsíců. Můžete ho mít také v měně EUR a USD.
  4. Kontokorent, povolené přečerpání, je poskytováno pro klienty, kteří mají sjednaný běžný účet. Kontokorent má výhodné úrokové sazby. Do výše až 50 000 Kč není nutné mít ručitele. Kontokorent dostanou všichni bezproblémoví klienti, kteří jsou klienty banky minimálně dva měsíce.
  5. Hypotéky. Existují dva druhy, a to na bydlení nebo bezpólové hypotéky. Na bydlení je možné poskytnout sumu od 300 000 až do výše 10 milionů Kč, a to do maximální výše 85% hodnoty nemovitosti s různou dobou fixace. Vezme-li si klient neúčelovou hypotéku, může s ní financovat cokoliv. Kromě těchto hypoték je banka poskytuje i úvěry pro investory.

Internetové bankovnictví Fio banky

Fio banka nabízí svým klientům možnost spravovat své finance prostřednictvím internetu v podobě internetového bankovnictví. Jedná se o pohodlný způsob, jak mít přehled o financích, provádět transakce, či využívat jiné služby. K běžnému a spořicímu účtu je poskytováno zcela bezplatně. Jako doplňková služba pro potvrzování pokynů je možné si zřídit potvrzovací sms kódy, elektronický klíč. Každý může vyzkoušet demo verzi.

Internetové bankovnictví je velmi moderní způsob, jak spravovat své finance. Je jednoduchý a pohodlný. O různých aktivitách na svém účtu se můžete nechat informovat e-mailem nebo službami sms.

Kromě internetového bankovnictví nabízí Fio banka i aplikace pro smartphony a tablety. Tyto služby jsou nabízeny v rámci Smartbanking.

V neposlední řadě je nutné zdůraznit i službu API Bankovnictví, která umožňuje bezpečné automatizované zpracování výpisů a pohyby na účtech.