Lněné semínko – jak jej zařadit do jídelníčku

Je celá řada postupů, jak v jídle konzumovat zdravé suroviny. Za pozornost v tomto ohledu určitě stojí lněné semínko. Není obecně tolik známé, nicméně jde o velmi dobrý zdroj vlákniny a také mnoha dalších látek. A co že je vlastně lněné semínko? Je to plod lnu setého, který vyniká přítomnosti mnoha biologicky velmi aktivních látek. Obsahuje například vysokou koncentraci nenasycených mastných kyselin Omega 3 a Omega 6, inulin, lignan, lecitin, vitamíny, minerály, niacin, enzymy a fytoestrogeny.

Podobně jako lněný olej samotný mají také lněná semínka samotná velmi dobré účinky na lidské zdraví. Velmi účinně podporují správní trávení, činnost jater a ledvin, čistí střeva a působí blahodárně také na pohybový aparát a kardiovaskulární systém. Obsahuje taky vlákninu, která brání zvýšení hladiny krevních lipidů a po konzumaci potravy tak potlačuje další chuť k jídlu a podporuje tak hubnutí. Len byl pěstován již od starověku a už tehdy byly pozorovány jeho pozitivní účinky proti bolestem břicha. Vláknina působí velmi blahodárně na střevní procesy a například jedna lžíce lněného semene obsahuje zhruba tolik vlákniny co polovina šálku otrub. Díky snižování hladiny cholesterolu v krvi snižuje také rizika srdečního infarktu a stejně tak mozkové mrtvice. Ideální je lněné semínko rozdrtit, protože v této formě má větší nutriční hodnoty než semínko celé.

Jak ho využít v kuchyni a při vaření

Není ale zas tak jednoduché dostat lněné semínko do potravy a zachovat její chutnost pro každého. Tradičně se už dlouho využívá v pekárenství. Lidské tělo ho neumí strávit celé, takže je potřeba ho minimálně důkladně rozmělnit v ústech. Konzumuje se přímo a pro dospělého je doporučená denní dávka dvou polévkových lžic. Ovšem na každému je rozkousávání příjemné, proto se dají použít i již nadrcená semínka – lze je normálně rozemlít například v mlýnku na kávu či mák. Je ale nutné podotknout, že obsah s kovem redukuje účinnost.

Kromě lněného semínka můžete zkusit i mladý zelený ječmen.

Proto je obecně lepší přistoupit k drcení s paličkou pomocí ruční práce. Takto nadrcená semínka se rovnou konzumují, případně se dají použít jako přísada k dalším postupům u mnoha různých pokrmů. Pokud se nechcete pouštět do ničeho složitého můžete si z lněného semínka udělat například pomazánku, kaši, nebo ho přidat do jogurtu či tvarohu. Po konzumaci je doporučeno více pít – což vůbec nezáleží na formě, v jaké jste semínko zkonzumovali. V rozdrceném stavu se semínko celkem rychle kazí, takže zapomeňte na přípravy několik dní dopředu. I když uložíte nadrcené semínko do ledničky, nevydrží vám obvykle déle než dva dny, takže po této době už ho raději nekonzumujte.

Konkrétnější způsoby použití

V kombinaci s lněným olejem lze semínko využít jako ochucovadlo v dresinku, zeleninových salátech i v jiných pokrmech. Je fantastické i v obyčejných bagetách nebo obloženém chlebu. Stejně tak se dá smíchat s různými druhy ovoce i zeleniny. Pokud chcete pak zkusit něco dalšího, klidně ho upražte – pak jím můžete posypat chleba s pomazánkou, nebo ho (proč se zdržovat) zkonzumovat opět přímo. Jinak se hodí do sekané, různých placek nebo i jak přísada do těsta, když připravujete domácí chléb nebo buchty. Velmi dobré jsou domácí slané sušenky s lněným semínkem.

Kromě pomoci při zácpě a dalších střevních potížích se len dá použít i pro prevenci virových onemocnění. Umí přispívat i k pružnosti šlach a odolnosti kloubů a při kožních potížích pomáhá i na hormonální úrovni. Pokud chcete svému tělu trochu prospět, rozhodně se lněnému semínku nevyhýbejte. Není to závratná investice a efekty i použití jsou velmi pestré. Už jen tím, že se dá přimíchat skoro všude.