Jak ušetřit při nákupu herního notebooku

Herní notebooky jsou velmi rozšířenou kategorií v segmentu elektroniky. Podle čeho si vybírat ten správný?

Proč herní notebook

Notebooky jsou ze své podstaty zařízení mobilní. Ty herní tak představují užitečný kompromis pro hráče, kteří svoje zařízení potřebují občas přenášet.

Vhodné je zaměřit se na počítače s operačním systémem Windows, MacBooky na hraní her úplně určené nejsou. Klíčovým parametrem je vždy především adekvátní výkon zařízení. Na které další atributy je nutné se podívat před koupí?

Úhlopříčka displeje

Klasickou velikost 15,6″ lze považovat za dostatečnou pro příjemný zážitek ze hry a současně se s takovým notebookem dá i častěji cestovat.

Malým laptopům ty patnáctipalcové svou hmotností sice konkurovat úplně nemohou, nicméně s váhou okolo 2,5 kg je lze stále ještě považovat za docela praktické na cestování.

Větší zařízení už slouží spíše jako alternativa klasického stolního počítače a jsou určena k tomu, aby zůstala ležet na stole.

Rozlišení displeje

Rozlišení určuje, jak kvalitní bude výsledný obraz. Většina současných notebooků (a to nejen těch na hry) je již schopna nabídnout Full HD a některé vyšší už i 4K za celkem dobrou cenu.

Grafická karta

Pro hraní her jde jednoznačně o ten nejpodstatnější parametr. Důsledně trvejte na tom, aby byla grafická karta dedikovaná, nikoli integrovaná. A to bez ohledu na to, zda si vyberete AMD nebo značku NVIDA.

U jednotlivých výrobců sledujte označení řad – AMD Radeon R9 jsou ty nejvýkonnější, u NVIDA je to pak GeForce RTX. Samostatná grafická karta ale také klade vyšší nároky na napájení, což pocítíte při provozu na baterii – notebook vydrží kratší dobu.

Doporučujeme přečíst: Test a srovnání nejlepších grafických karet v 2020

Procesor hraje prim

Na tom, aby byl chod počítače plynulý, má největší zásluhu procesor. Na hraní by to měl být alespoň Intel Core i5. Chcete-li mít jistotu, že budou dobře fungovat i nové hry, volte raději Intel Core i7.

RAM

RAM neboli operační paměť slouží k ukládání mezivýpočtů. Nenáročným hráčům, kterým stačí jednodušší hry budou stačit 4 GB paměti. Chcete-li si dopřát více, rozhlédněte se alespoň po 16 až 32 GB RAM.

Pevný disk notebooku

Z hlediska rychlosti se určitě vyplatí pořízení SSD disku, ani disky s 7 200 otáčkami jim zatím konkurovat nezvládnou. Klasické otáčkové disky však stále ještě vedou hlavně z hlediska poměru ceny a výkonu, za menší částky dokáží nabídnout větší kapacitu úložiště.

Cena herních notebooků a jak ušetřit

Levné herní notebooky lze v současné době pořídit už cca za cenu kolem 18 000 Kč. Platí ale samozřejmě, že za výkonnější zařízení si budete muset připlatit. Cena notebooku se tak klidně může vyšplhat i na 50 000 Kč.

Alternativou jsou použité herní notebooky. Ty lze sehnat za zlomek původní ceny, sleva může být až 70 %. U repasovaného herního notebooku navíc nepřijdete ani o záruku, získáte ji ve zkrácené délce 12 měsíců.

Všechna zařízení před prodejem koncovému uživateli projdou testováním, servisem a případnou výměnou vadných dílů.

Autor: inComputer.cz