Jak používat French press k přípravě lahodné kávy

French press, také známý jako plunger pot, je jednou z nejoblíbenějších metod přípravy kávy po celém světě. Tato jednoduchá, ale účinná metoda umožňuje vytvořit plnou a bohatou šálek kávy s výraznou chutí a aromatickými tóny. Následujte tyto kroky, abyste si připravili skvělou kávu pomocí French pressu.

  1. Výběr kvalitních kávových zrn: Začněte s výběrem čerstvých a kvalitních kávových zrn. Zvolte zrna, která odpovídají vašim chuťovým preferencím a zároveň mají dostatečnou kvalitu. Můžete se rozhodnout mezi různými odrůdami a původem kávy, které nabízejí různorodé chutě a aroma.
  2. Správné mletí kávy: Pro French press je ideální mletí hrubšího typu. Mletí by mělo být konzistentní a ne příliš jemné, aby se zabránilo pronikání drobných částic do konečného nápoje. Použití kvalitního kávomlýnku je klíčové pro dosažení správné hrubosti mletí.
  3. Příprava French pressu: Odstraňte píst (filtrovací sítko) z nádoby French pressu. Přidejte do nádoby správné množství mleté kávy v poměru 1:15 (jeden gram kávy na 15 ml vody). Například pro šálek kávy můžete použít 20 gramů kávy a 300 ml vody.
  4. Ohřev vody: Ohřejte vodu na teplotu kolem 90-96 °C. Důležité je udržovat správnou teplotu vody, aby se dosáhlo optimální extrakce chuti a aromatických látek z kávy.
  5. Přidání vody a extrakce: Pomalu a rovnoměrně zalijte horkou vodou mletou kávu v French pressu. Ujistěte se, že voda je dostatečná na to, aby pokryla všechna zrnka kávy. Míchejte kávu a vodu lžičkou, aby se všechna zrna kávy dostala do kontaktu s vodou. Poté umístěte píst na vrchol nádoby, ale nechte ho ještě vysunutý.
  6. Čas extrakce: Nechte kávu v French pressu extrahovat po dobu 4-5 minut. Doba extrakce může být upravena podle vašich preferencí, delší doba extrakce poskytne silnější a intenzivnější chuť. Po uplynutí času pomalu a rovnoměrně stlačte píst dolů až na dno nádoby.
  7. Servírování a pití: Nalijte si připravenou kávu do šálků a užijte si bohatou a aromatickou chuť French press kávy. Doporučuje se kávu konzumovat co nejdříve po přípravě, aby se zachovala její svěžest a aroma.

Další zajímavosti o French pressu:

  • French press je jedním z nejstarších a nejjednodušších způsobů přípravy kávy. Poprvé byl patentován v roce 1929 italským návrhářem Attiliem Calimanem.
  • French press umožňuje plnější tělo a olejovou texturu kávy, což přispívá k bohatší chuti a silnějšímu aroma.
  • Díky odstranění filtru a pístu je French press snadno čistitelný a údržba je jednoduchá. Stačí vyjít sypkou kávou a vypustit použitou kávu a zbytky.
  • French press se také často používá pro přípravu čaje nebo bylinkových nápojů. Stačí nahradit kávu čajem a postupovat podobným způsobem.

French press je skvělou volbou pro ty, kteří hledají jednoduchou a přesto kvalitní metodu přípravy kávy. Sledováním správných postupů a použitím kvalitních surovin si můžete vychutnat plnou a aromatickou šálek kávy přímo z pohodlí domova.

French press je skvělou volbou pro ty, kteří hledají jednoduchou a přesto kvalitní metodu přípravy kávy. Sledováním správných postupů a použitím kvalitních surovin si můžete vychutnat plnou a aromatickou šálek kávy přímo z pohodlí domova. Káva připravená ve French pressu nabízí jedinečný zážitek díky své bohaté chuti a výraznému aroma, které je pro milovníky kávy neodolatelné.