Jak ochránit své hodinky před utopením

V létě jsou vaše hodinky, na které jste si možná těžce spořili, v ohrožení. Mnoho z nás vůbec netuší, co všechno snesou hodinky s označením voděodolné. Dáme vám několik dobrých rad, na které byste měli dbát, abyste si hodinky zbytečně neutopili v moři během dovolené.

Řekněme si na úvod, co znamená vodotěsnost hodinek. Jde o schopnost pouzdra hodinek nepropouštět vodu. Pro jednotlivé stupně vodotěsnosti byla vytvořena tabulka vodotěsnosti, kde jsou hodnoty uvedené v atmosférách – jednotkách tlaku nebo v metrech. Tato tabulka vodotěsnosti sice určuje stupně vodotěsnosti, ale způsoby použití hodinek jsou popsány jen přibližně. Nejnižším stupněm vůbec je označení „water resistant“ – zde mluvíme o hodinkách, které vůbec nejsou určeny do vody. Snesou prakticky jen vlhkost vzduchu, nic víc. Vyšší voděodolnost pak mají hodinky s označením „water resistant 3 ATM / bar, 5 ATM / bar či 10 ATM / bar. Řekněme si o nich více, abyste mohli předejít poškození svých luxusních hodinek.

Hodinky se testují v laboratorních podmínkách při normou stanovené hustotě a teplotě vody. V případě označení 10 ATM tak vydrží tlak vody ve 100 metrech pod hladinou. Pozor! Toto se ale vztahuje na laboratorní, prakticky ideální podmínky. Reálně je v hloubce sto metrů pod hladinou moře nebo nádrže tlak mnohem vyšší! S takovými hodinkami byste se tedy rozhodně neměli pokoušet potápět. Odolají běžnému koupání, ale určitě ne potápění. Na potápění potřebujete hodinky minimálně 20 ATM, ideálně až 100 ATM.

I při nevinném koupání si však dejte pozor. Na vodotěsnost má vliv mnoho dalších faktorů! V létě totiž na hodinky negativně působí nejen zvýšený tlak vody, ale i agresivní mořská sůl a v neposlední řadě i slunce. Rozpálené hodinky si nikdy neberte s sebou do vody. Působí zde roztažnost kovů a do hodinek se tak snadno mohou dostat mikročástečky vody, což způsobí jejich zamlžení. Pozor dávejte i na zdobené hodinky, hodinky se spoustou tlačítek a koleček na nastavování času. Stačí jen pouhá nepozornost pod vodou, kdy nechtěně stisknete tlačítko nebo pohnete korunkou a voda se může dostat dovnitř.

Pokud by se vám stalo, že se do vašich značkových hodinek nějakým způsobem dostane voda, je nutné je okamžitě zanést k hodináři a nechat je odborně vysušit. Čím dříve, tím lépe, aby se hodinkový strojek nepokazil. U svého prodejce můžete hodinky reklamovat, pokud předpokládáte, že vlhkost způsobila nedostatečná voděodolnost. Toto se dá okamžitě prověřit v barové komoře. Pokud hodinky splňují předepsanou vodotěsnost, je jasné, že se do nich voda dostala nesprávným používáním. V takovém případě váš prodejce bohužel nemusí reklamaci uznat.