Pracujete s motorovou pilou? Dodržujte bezpečnost při práci

Motorová pila je jednoznačně vynález, na který mnozí kutilové nedají dopustit. Jedná se o pomocníka, který rozhodně výrazně ulehčuje pracovní činnost hlavně zaměstnancům, jejichž pracovní náplní je udržovat zeleň či kácet stromy a podobně. Motorová pila rozhodně zastane kus práce, ovšem je to stroj, s nímž se musí pracovat velmi opatrně. Je totiž velice nebezpečný. Před každou prací s motorovou pilou je dobré ověřit si, že neohrožují jak své vlastní zdraví, tak zdraví svých spolupracovníků. I při práci s motorovou pilou je třeba dodržovat zásady bezpečnosti práce.

BOZP v tomto případě je třeba mít vyřešené. I když pojem “bezpečnost práce” často vzbuzuje u pracovníků pracujících s motorovou pilou úsměv, není dobré bezpečnost práce podcenit. Zejména v případě kontroly by se to nemuselo vyplatit, pokuty za nevyřešené BOZP sahají do šílených částek dotýkajících se stovek tisíc korun až milionů korun.

Pokud BOZP nerozumíte, můžete se obrátit na firmu Extéria, která se pyšní hromadou kladných referencí a recenzí nejen na internetu.

Seznamte se se základními pojmy

Každý pracovník s motorovou pilou by měl vědět, co je to zpětný vrh. Jedná se o zpětný nebo dopředný pohyb vodící lišty, kdy pilový řez v oblasti vrcholu vodící lišty narazí na jinou překážku, než jakou je řezaný kmen. V takovém případě se mohou stát nemilé úrazy, kterým je třeba předcházet třeba tak, že budete neustále připraveni na možnost vzniku zpětného vrhu. Vždy a neustále sledujte polohu vrcholu vaší vodící lišty.

Stejně tak používejte vždy řetězy, které jsou vhodné pro váš tip motorové pily. Ideální je řetěz s nejmenším nebezpečím zpětného vrhu.

Nezapomínejte na ochranné pomůcky a správný oděv

Je třeba se k práci obléknout odpovídajícím způsobem a je třeba mít odpovídající oblečení. Nepoužívejte ani příliš těsné, ani příliš volné oděvy, stejně tak nezapomínejte na ochranné rukavice v podobě brýlí či rukavic.