Jak porovnat, která tiskárna Vám nabízí nejlepší poměr cena/výkon?

I v rámci stejné cenové kategorie budete těžko hledat 2 tiskárny, které by nabízely stejné parametry. Z tohoto důvodu není výběr tiskárny jednoduchý, kromě samotné pořizovací ceny se výrazně liší i náklady na provoz či výbava tiskáren. Abyste maximálně zvýšili své šance na koupi tiskárny, která Vám skvěle poslouží a zároveň nabídne i dobrý poměr cena/výkon, připravili jsme pro Vás níže uvedené řádky.

Při porovnávání poměru cena/výkon jednotlivých tiskáren postupujte takto:

  • pořizovací cenu rozpočítejte na dobu záruční lhů Ať už se jedná o zákonnou záruční lhůtu 24 měsíců, či prodlouženou záruční lhůtu zakoupenou u prodejce tiskárny. Např. pořizovací cenu 3500 Kč rozpočítejte na 24 měsíců a získáte dílčí pořizovací náklady ve výši 146 Kč
  • odhadněte průměrné měsíční náklady na náplně (tonery, cartridge). Z obalů náplní určených pro konkrétní zařízení vyčtěte výtěžnost a tu vydělte očekávaným objemem tisku. Například, pokud pořizovací cena náplně činí 400 Kč při výtěžnosti 500 stránek, vyjde Vás 1 strana tisku v průměru na 0,80 Kč. V případě, že očekáváte průměrný měsíční objem tištěných stránek na 20–30 ks, činí měsíční provozní náklady na tiskárnu 16 Kč – 24 Kč.
  • kpřepočtené pořizovací ceně (v našem případě 146 Kč) přičtěte průměrné měsíční náklady na provoz (v našem případě 16 Kč – 24 Kč) a získáte celkové přepočtené náklady na tiskárnu po celou dobu záruční lhů V našem ukázkovém případě se jedná o částku 162 Kč – 170 Kč měsíčně.

Nesoustřeďte se ale jen na cenu

Nezapomeňte však, že jednotlivá zařízení, i v rámci stejné cenové skupiny, se od sebe liší několika parametry, jedná se zejména o:

  • rychlost tisku
  • schopnost automatického oboustranného tisku
  • možnosti připojení (WI-FI, USB disk apod.)
  • rozlišením tisku (pokud však plánujete tisknout dokumenty, skvěle Vám poslouží i ty nejlevnější tiskárny)

Nejdříve si tedy definujte, jaké vlastnosti tiskárny jsou pro Vás nezbytné a následně porovnávejte zařízení, která tyto funkce nabízí.

Dále, před samotným porovnáváním si zjistěte dostupnost tzv. alternativních náplní, které nabízí srovnatelnou kvalitu tisku za výrazně nižší cenu. Poměr cena/výkon jednotlivých zařízení pak počítejte právě při používání těchto alternativních náplní (pokud jsou k dispozici).