Péřové deky a polštáře jsou zpět a lepší

Peřiny byly ještě donedávna považovány za nejlepší přikrývky vůbec, protože peří má skvělé termoizolační vlastnosti. Pak jsme je na čas vyměnili za alternativní deky. Pro své výborné vlastnosti si ale péřové deky a péřové polštáře cestu zpět do našich ložnic našli. A díky moderním technologiím jsou ještě lepší, než je znávaly naše babičky.

Kdo si představuje těžkou duchnu napěchovanou peřím, které se v průběhu noci přestěhovalo k nohám, bude současnou péřovou dekou překvapen: přikrývky jsou lehké a prošívané, takže se v nich peří nepřesýpá. A všechny jejich dobré vlastnosti zůstaly zachovány.

Proč si koupit péřové deky a péřové polštáře

Oproti dutému vláknu a dalším alternativním materiálům má peří několik výhod. Za největší lze jistě považovat fakt, že v zimě hřeje a v létě pohlcuje vlhkost, takže se pod peřinou nepotíte. Jejich tepelná izolace je opravdu mimořádná. Při spaní v peří určitě také oceníte, že péřové polštáře i deky mají schopnost přizpůsobit se tvaru těla, takže vás ráno nebolí za krkem a i při časté změně polohy vás peřina pokaždé znovu přikryje tak, že mezi vás nepronikne chladný vzduch. Navíc lůžkoviny z peří se správnou péčí vydrží i desítky let, což se o alternativních materiálech říct rozhodně nedá.

Jak vybírat péřové deky a polštáře

Peřiny i polštáře se u nás plní kachním nebo husím peřím. Husí peří je oblíbenější, ale o něco dražší. Navíc se do péřových lůžkovin dává i peří vrchní i prachové. Čím větší podíl prachového peří, tím je deka lepší, protože je pod ní tepleji. Prachové peří má totiž možnost nasát do sebe vzduch, takže se přikrývka načechrá a má lepší izolační vlastnosti. Zimní péřové deky by tedy měly mít větší podíl prachového peří. Jestliže bydlíte v panelových domech s dálkovým topením, můžete i v zimě používat deku s menším obsahem prachového peří (tzv. letní).

Péřové deky v kvalitě klasik, premium, excelent a luxus, stejně jako péřové polštáře nabízí i internetový obchod České lůžkoviny. V široké nabídce najdete letní i zimní peřiny, deky klasických rozměrů i francouzské na dvoulůžko.