Je elektromobil ekologický?

Pokud se řekne ekologické a k životnímu prostředí šetrné auto, většině lidí se okamžitě vybaví některý z elektromobilů. Ano, proti tomu se nedá prakticky nic namítat, neboť elektromobily pro svůj pohon využívají výhradně energie z baterií, díky čemuž na rozdíl od aut na benzín a naftu neprodukují žádný oxid uhličitý (CO2), jenž je nejčastěji zmiňován v souvislosti s globálním oteplováním a znečištěním planety. Na druhou stranu, elektromobily jsou možná o něco méně ekologičtější, než byste si mohli myslet. Proč?

Hlavním důvodem je výroba baterií do elektromobilu. První problém nastává už v tom, že pro výrobu baterie je potřeba daleko více hůře získatelných prvků než kupříkladu na výrobu alu kola. Konkrétně k výrobě baterií pro elektroauta jsou nezbytně nutné kobalt a lithium, jejichž těžba není zrovna tou nejvíce ekologickou záležitostí. Samotný výrobní proces je pak už vesměs relativně šetrný k životnímu prostředí. Druhým klíčovým faktem je často proklamovaná životnost baterií. Všichni máme zkušenosti s mobilními telefony. Baterie do mobilu vydrží zhruba 3-5 let. Baterie pro elektromobil není nevídanou zázračnou technologií s nekonečnou životností.

Elektromobilům ubírají na ekologičnosti i výrobci elektřiny

Nicméně vzhledem k tomu, že většina baterií do elektromobilů se vyrábí v Číně, je potřeba je dopravit do montážní haly, kde budou namontovány do vozu – a to je kámen úrazu, neboť baterie musí cestovat, často přes půlku světa, na lodních tankerech, které produkují obrovské množství zplodin.

TIP: Tesla půjčovna

Dalším problémem, za nějž tedy nemohou přímo sami výrobci, ale který rovněž elektromobilům na ekologičnosti příliš nepřidává, je skutečnost, že k výrobě elektřiny je v České republice nejčastěji využíváno tepelných elektráren, tedy těch spalujících uhlí. A jak známo, takovýto způsob výroby elektřiny není příliš ekologický. Shrnuto podtrženo, elektromobily jsou výrazným krokem k zelené budoucnosti, ale ještě nějaký čas bude trvat, než je budeme moci prohlásit za zcela ekologické.