Bazar elektromobilů – Vyplatí se nákup bazarového elektromobilu?

Zatímco ještě před pár lety bylo prakticky nemožné narazit v českém autobazaru na ojetý elektromobil, tak dnes je již všechno jinak. S rostoucí popularitou vozů na alternativní paliva totiž začíná autobazary zaplavovat stále větší množství aut poháněných elektřinou. Největší podíl na poli ojetých elektromobilů pak mají BMW, Volkswagen a Toyota, zapomenout nesmíme ani na ojeté Tesly. Nabízí se však otázka, zdali se vůbec vyplatí si pořídit elektromobil z bazaru?

Záleží, co od vozu očekáváte. Pokud očekáváte nízké provozní náklady, pak se rozhodně vyplatí si spíše pořídit elektromobil než auto na benzín či naftu, neboť náklady na ujetý kilometr jsou daleko nižší, a rovněž můžete počítat s nižšími servisními náklady. Ty jsou do jisté míry ale zapříčiněny i tím, že ojeté elektromobily mají v průměru daleko menší nájezd kilometrů, tudíž jsou méně opotřebené. S tím souvisí i jedna z nevýhod bazarových elektromobilů – vzhledem k nižší míře opotřebení jejich cena neklesá tak výrazně, takže mnohdy není cena nového a ojetého elektromobilu příliš odlišná. To je zas argument hovořící v neprospěch koupě bazarových elektromobilů.

Před koupí je potřeba důkladně zkontrolovat stav baterie

Naopak silným argumentem pro nákup elektromobilů je samozřejmě jejich šetrnost k životnímu prostředí. Někoho by mohl dále zlákat i fakt, že díky nim můžete využívat celou řadu výhod, například bezplatné parkování či používání dálnic zdarma. Naopak na pořízení elektroauta zapomeňte v případě, že často jezdíte dlouhé trasy, kratší dojezd elektromobilu by vás totiž dosti omezoval.

Při samotném nákupu auta na elektřinu si je pak vždy potřeba dávat pozor na stav baterie, neboť ta je nejdražší komponentou celého vozu. Technologie neposkočila mílovými kroky. Naše zkušenost s počítačem, kdy akumulátor do notebooku vydrží zhruba 5-6 let lze přenést i na automobily. Zatímco třeba taková alu kola dokážete zkontrolovat pouhým pohledem, v případě baterie to bohužel možné není, proto je více než žádoucí, když je součástí nabídky autobazaru i report stavu baterie z autorizovaného servisu. Rozhodně se tedy nikdy nenechte napálit koupí elektromobilu se slabou nebo poškozenou baterií.