Jak zjistím, na jakou práci se hodím? radí Personalistka.cz

Na mnohých středních školách se všeobecným zaměřením již je zvykem, že mají studenti možnost několik měsíců před dokončením školy podstoupit takzvaný profitest. Tento test jim dokáže ukázat jejich silné a slabé stránky, schopnosti empatie, matematického, verbálního i prostorového uvažování, vnímání, ale i obory a konkrétní profese, ve kterých by mohli najít své nejlepší uplatnění. K podobným profesním testům se můžete dostat, i když nejste zrovna studentem, naleznete jich mnoho na internetu nebo u kariérních poradců nebo personálních agenturách. Článek nám poskytla společnost Personalistka.cz s.r.o., provozovatel internetového pracovního portálu Personalistka.cz.

Typologie zájmů.

Další možností, jak najít své uplatnění je typologie zájmů. U kariérních poradců je často používaná a to hlavně pro svou jednoduchost, ale přitom vysokou vypovídající hodnotu. Vychází z toho, že zájmy jedince vyplývají především z jeho osobnosti a nejvíce formují styl našeho života. Na základě této teorie existuje následujících šest typů vhodných pro určité pracovní pozice.

Realistický typ je aktivní, ale málo společenský. Raději se věnuje manuálním nebo technickým činnostem, najde proto své uplatnění ve strojírenství, jako mechanik, nebo třeba truhlář.

Investigativní typ je zaměřen na analytické intelektuální činnosti a zakládá si na svém kritickém myšlení a uvážlivém jednání. Výborně se proto hodí do vědeckých a přírodovědných oborů nebo IT.

Umělecký typ je tvořivý a plný kreativních nápadů. Uměleckými aktivitami se snaží vyjádřit svůj vnitřní svět a pocity. Jedinci tohoto typu jsou nestálí a impulzivní. Jejich vysněným povoláním jsou umělecké obory, jako jsou hudebníci, malíři, architekti, ale i reportéři nebo učitelé jazyků.

Sociální typ si užívá všechny sociální interakce, je přátelský a komunikativní. Velmi rád pomáhá druhým a je proto ideálním kandidátem na pomáhající nebo vzdělávací procese, ale třeba i sociální služby a poradenství.

Podnikavý typ je orientován na zisk, má odvahu a má rád dobrodružství. Je velmi schopný organizátor a umí dobře přesvědčovat lidi, což z nich dělá perfektní prodejce, manažery, pojišťovací agenty nebo pracovníky justice a advokáty.

Konvenční typ, jenž se vyznačuje orientací na vysoký výkon, ale zároveň sklonem k pečlivosti. Tito jedinci jsou přizpůsobiví, praktičtí a svědomití. Vyhovuje jim jasně strukturované prostředí a mají smysl pro detail. Díky tomu vynikají jako archiváři, pokladní, státní úředníci nebo například bezpečnostní technici.

Nejnovější nabídky inzerce práce a brigád najdete na oblíbeném pracovním portálu Personalistka.cz. Naše nabídky nově zveřejňujeme i ve vyhledávači práce Žirafa.cz a Jobsi.cz. Jsme pro vás on-line 24/7 a každý den máme nové nabídky zaměstnání.