Jak na starnoucí pleť? Pořiďte si arganový olej

Rastlinní oleje jsou již známými pomocníky v boji proti vráskám, nebo také na problémovou pleť. Vyzkoušeli jste již olej arganový? Pokud ne, tady je pro vás pár informací, proč byste tak měli udělat co nejdříve.

Arganový olej bychom mohli nazvat pravou perlou mezi oleji, protože má silné účinky, pokud jde o regeneraci pleťových buněk. Ve světě je také známý jako tekuté marocké zlato pro svůj původ a barvu. Obsahuje vysoké množství vitamínu E a skvalenu, ale také vyšších mastných kyselin. Je to doslova balzám pro pleť suchou, poškozenou, podrážděnou a stárnoucí. Skvělý je však i pro mladou pleť jako prevence proti dehydrataci či vzniku vrásek. Působí totiž do hloubky, podporuje v pleti tvorbu kolagenu, chrání buňky před negativními vlivy a to vše v doprovodu pohodlného užívání. Pleť po něm totiž není mastná, jak by se mohlo při nedostatku informací jevit. Vstřebá se rychle a pleť zůstane svěží a hydratovaná. Oproti jiným olejem je tak jeho použití praktičtější a účinek větší.

S tím souvisí i jeho vyšší cena. Nejsilnější účinky má totiž čistý, stoprocentní olej bez příměsí. A takový olej cosi stojí. Jeho výroba je totiž velmi komplikovaná. Jak již bylo zmíněno, arganový olej se do světa rozšířil ze severního Maroka, kde jsou ideální podmínky pro růst polopouštních stromů, arganií. Plody z nich sbírají marocké ženy ručně a zdlouhavě je zpracovávají. Musí nejprve rozbít tvrdou skořápku a pak putují arganové plody do ocelových lisů, kde se ručně semelou a vylisuje se z nich olej. Ten se již dále nezpracovává, alespoň pokud mluvíme o kvalitním výrobním postupu, kde se dbá na všechny přísná pravidla kontrolovaného ekologického hospodářství. Na získání jednoho litru oleje se spotřebuje až 50 kilogramů arganový plodů a jejich zpracovávání trvá i 20 hodin!

Někteří výrobci si proto tento proces usnadňují, aby vyrobili více oleje za krátkou dobu, což znamená, že jej získávají chemickou extrakcí. Účinky takového oleje jsou však nesrovnatelně slabší, a tak vám nemusí vůbec pomoci. Poznáte ho podle toho, že je sterilně bezbarvý a bez vůně, přičemž pravý arganový olej vyrobený lisováním za studena je jemně žlutý a slabounce voní po oříšcích, někdy jeho vůně připomíná také kávu. Důraz na tradiční postupy výroby bez chemie kladou v manufaktuře, která získala i certifikáty přírodní kosmetiky a její výrobky najdete v mnoha pobočkách v České republice a na e-shopu Arganeol.cz.