Co všechno zařídit před svatbou

Pokud jde o svatbu, obřad samotný je pouze vrcholkem pyramidy. Valnou většinu toho, co má se svatbou jakoukoli souvislost, je potřeba vyřídit ještě před ním. Protože jde samozřejmě o velkou událost v životě mnoha lidí, je třeba ji i takto brát. Díky jasnému povědomí o náležitostech se můžete vyhnout zbytečnému stresu (klid, stejně ho bude dost) a snad většinu potřebných věcí vyřídit včas. Abychom přispěli k zjednodušení operace, nastíníme aspoň pár témat, kterým je potřeba věnovat pozornost s dostatečném předstihu.

Jaký typ obřadu?

Ve výsledku jde jen o krátký časový úsek, ale svatební obřad sám je alfou a omegou toho, co si ze svatby budou všichni pamatovat. Proto je určitě dobré se včas shodnout na tom, jaké má od svatebního obřadu kdo očekávání – a nakolik jsou realistická. Všechna místa i způsoby mají svá omezení. Typu obřadu ať už podle místa, času nebo jiných souvislostí, je potřeba podřídit mnoho dalších věcí, které je třeba včas zařídit. Například v kostele by měla mít nevěsta tradiční závoj, ale třeba na civilní svatbě na úřadě něco takového vůbec nemusí řešit.

Kolik za to?

Každá sranda něco stojí, jak se říká, a svatba rozhodně není výjimkou. Sestavte si před organizováním všeho aspoň rámcový rozpočet, do kterého se chcete vejít. Finance záleží samozřejmě na možnostech i ochotě. S počtem hostů rostou náklady a také každé místo a typ obřadu mají jiné náležitosti. V této oblasti nic neuspěchejte, ale také nenechte náhodě nebo tomu, že „to někdo vyřeší“.

Koho pozvat?

Pokud jde o svatební hosty, piště si jeden konkrétní seznam, který bude na stálém místě. S trochou štěstí tak předejdete situacím, kdy někoho náhodou pozvete, ale pak ho zapomenete reálně zapsat. Je to podstatné kvůli místu, jídlu, počtu oznámení a dalším skutečnostem. Velmi dobrým způsobem je udělat si seznam nejdříve jen s drahou polovičkou a pak ho konzultovat s dalšími členy rodiny – každý z rodiny si bude myslet, že počet míst je neomezený a přijde s dalšími jmény, která přece „nelze vynechat“.

TipIVF

Kdy a kde?

Podstatným bodem příprav je samozřejmě datum a místo konání svatby. Jaro, léto nebo začátek podzimu jsou využívané velmi hojně, nicméně není problém vzít se klidně mimo sezonu. Vždycky je dobré udělat výběr více lokalit a zamluvit je včas, aby vám váš Den D nevyfoukl nikdo jiný. Atraktivně vypadající dny data jsou často zamluvená velmi dlouho dopředu. Každé místo navštivte samozřejmě osobně, jen tak si zároveň ověříte, že splňuje všechny vaše požadavky. Pokud si pořádáte vše sami, vybírejte svědky opravdu rozvážně. Jejich povinností není jen podpis během obřadu, ale také organizace zábavy během celého svatebního dne. Sestavují program pro zábavu hostů a také dbát na to, aby i novomanželé měli v tu pravou chvíli k dispozici všechno, co zrovna chtějí a potřebují. Kromě toho jeden ze svědků pronáší slavnostní projev při přípitku. To má obvykle na starosti svědek ženicha, zatímco nevěstin se věnuje právě nevěstě.

Kde uspořádat hostinu?

Místo pro hostinu vybírejte stejně pečlivě jako místo pro obřad samotný. Stejně jako v případě obřadu vybírejte s předstihem a také důkladně komunikujte se všemi dodavateli, kteří se o vás během tohoto času budou starat. Chtějte reference a navštivte podnik předem na zkoušku, aniž by o vašich záměrech věděl personál. Pozorujte chování k hostům obecně, ochutnejte z lístku a udělejte si obecně obrázek o úrovni služeb. Pokud u vás podnik „projde“ můžete klidně začít komunikovat s vedením ohledně svatební hostiny. Cateringové firmy nabízejí také ochutnávku jídel předem, takže s předstihem víte, do čeho to jdete a podle toho se můžete rozhodnout, jak bude svatební menu vypadat. Myslete také na případné hosty z větší dálky – bude potřeba zajistit ubytování na místě a stejně tak svatební apartmá pro novomanžele. Opět osobní reference či zkušenost je ten nejlepší ukazatel kvality servisu.

TipSvatba v kostele průběh

Svatební salon pro ni o pro něj

Svatební salon je skoro místem zázraků. Nevěsta si tu zvolí svatební šaty, kromě toho je to bohatá zásobárna pro různé doplňky pro ni i pro ženicha. Dnešní doba nabízí v zásadě tři možnosti, jak zařídit svatební šaty. Existují specializované půjčovny, kde je k dispozici skutečně velké množství modelů všeho druhu. Dále je možné koupit si šaty vlastní – mizí tak stres z možnosti jejich zničení, protože je nemusíte nikam vracet. Vlastní model vyjde obvykle dráže než zapůjčení. Pokud vám nevadí do šatů investovat i přes deset tisíc korun, můžete si nechat ušít i vlastní šaty na míru. Podobné možnosti máte i s oblekem pro ženicha, který by teoreticky měl ladit s šatem nevěsty. V těchto salonech můžete také vybavit družičky, maminky a případně i další svatební hosty.

Prsteny…

Svatební den se zapisuje mnoha vzpomínkami a dokonce několika hmatatelnými. Máme samozřejmě na mysli snubní prsteny, které se mají následně nosit na prstě. Protože jde o šperk pro denní nošení, i jeho výběru je třeba věnovat náležitou pozornost. Na trhu je v tomto směru dnes již obrovská nabídka, ze které si opravdu může vybrat každý. Kolikrát se ale s velkým výběrem objevuje známá rozhodovací paralýza – čím více možností, tím je výběr sám těžší. Když už vyberete místo a termín konání této slavnostní události, začněte pracovat na svatebním oznámení a dalších tiskovinách. I zde se ceny mohou velmi lišit podle toho, jaké formy a materiály chcete zvolit. Pak přichází na řadu kytice, svatební dekorace a další doplňky, které vytvářejí celkovou atmosféru. Dekorace by měly odpovídat duchu svatby, barevnému ladění i sezoně. Většinu květin seženete dnes již po většinu roku, ale mimo sezonu mohou být dost drahé. Květiny nepořizujete navíc jen pro nevěstu – dále je tu korsáž pro ženicha a další drobnější kytice pro družičky.

Aby dekorace ladily

Svatebními dekoracemi máme na mysli konfety, ubrousky, ubrusy, kamínky, svíčky, mašličky, stoly, židle, potahy nebo třeba slavobrány. Stejně jako v případě předchozích obleků či šatů a kytic, i zde existuje obrovské množství možností a také obrovská nabídka nejrůznějších obchodů ve všech cenových relacích. Samozřejmě by to nebyla svatba bez dortu a dalšího cukroví – například oblíbených svatebních koláčků. Často se v příbuzenstvu najde i někdo, kdo rád nabídne cukroví vlastní výroby. Dalším prvkem jsou svatební fotografie – rozhodně nepodcenit. Svatební video a fotografie jsou krásnou vzpomínkou na jedinečný den ve vašich životech. Investovat sem se rozhodně vyplatí.

Vlasy dokonalé a přirozené

Nevěsta se při svatebních přípravách neobejde bez kvalitní kadeřnice a vizážistky. Určitě si domluvte dostatek zkoušek předem a to klidně i několik měsíců před svatbou – ať je na všechno dostatek času. Pokud jde o ženicha, v rámci příprav toho tolik na starosti nemá, ale tradičně na něm visí svatební doprava a tedy i vozový park. Většinou je možné dopravu domluvit mezi svatebčany, případně několik vozů pronajmout – třeba i limuzínu, pokud chcete. Dalším bodem, který utváří každou svatbu, je pak hudební produkce. Je potřeba se samozřejmě dopředu domluvit, jestli to bude hudba reprodukovaná, jestli budete mít diskžokeje nebo přímo živou kapelu. Ať už to bude jakkoli, nenechte náhodě kvalitní techniku. Rozhodně si dopředu sjeďte celý případný „playlist“, abyste se nedočkali nepříjemných překvapení v klíčových momentech obřadu či hostiny. Celkem často se stane, že se vám sejdou podobné nebo stejné svatební dary. Stejně jako u seznamu hostů na to myslete dopředu a vytvořte seznam. Budoucí novomanželé ať si třeba sestaví to, co by v domácnosti ocenili a tento seznam dají svatebčanům, kteří se mohou dohodnout mezi sebou.

Po svatbě svatební cesta

Svatební cestu připravte v rámci samotných svatebních příprav – potom už nebudete mít tolik času. Mnoho kanceláří nabízí nejrůznější slevy na své zájezdy právě pro novomanžele. Další věcí, která se hodně řeší, je načasování svatebního oznámení. Je zvykem ho posílat nejpozději dva měsíce před svatbou samotnou. Díky tomu si každý může domluvit volno v práci a další záležitosti. Společně s tímto oznámením se také rozesílají pozvánky ke stolům – samozřejmě pouze těm, s nimiž se počítá na stavební hostině. S tím je spojena etiketa, vztahy v rodině a zasedací pořádek. Novomanželé sedí v čele stolu a z každé jejich strany pak tchýně a tchán. Vedle rodičů pak svědkové. Novomanželé spolu se svědky by měli také dopředu vytvořit harmonogram událostí jak u obřadu, tak i u následné veselky. Tradičně se pořádá také „rozlučka se svobodou“, tedy večírek pro nevěstu i pro ženicha. Ideálně tak dva týdny před svatbou samotnou.