5 tipů jak ušetřit rodinné finance

Každý by chtěl peníze a každý z nás jich má permanentně nedostatek. Často si určitě říkáte, že kdybyste na to měli, pořídili byste si to a to, ale že na to prostě nemáte? Žijete od výplaty k výplatě a zbude-li vám něco, tak si takříkajíc užijete? Jenže – pak se zčistajasna objeví výdaj v podobě rozbité pračky. Kde a jak jen vzít peníze…

Nákup

Když nakupujte, drže se seznamu. Doma postupně zjišťujete, co vám schází a co potřebujete vařit. Vše si pište. A když pak jdete na nákup, kupujte jen to, co máte napsané na nákupním seznamu. Co slevy, možná namítáte? Proč bych platit za nějakou věc mnohem více, když ji teď můžu koupit levněji do zásoby? Uvažujete samozřejmě správně, je však třeba sledovat skutečné slevy. Je-li například věc za sto korun zlevněna na devadesát devět a vy jich koupíte více, moc neušetříte a obchodník jen vydělá.  To je jeho jediným cílem a je mu jedno, zda konkrétní věc potřebujete.

Rozpočet

Zkuste třeba tabulku v počítači, nebo si ho piště do sešitu, ale určitě to udělejte. Pište si všechny příjmy a výdaje a taky za co jste peníze utratili. Důležitý je taky hlavní pravidelný příjem a ještě důležitější pravidelné a nezrušitelné výdaje. Tyto dvě čísla odečtete a zůstane vám suma, kterou můžete utratit za nákup potravin, drogerii a další potřeby. Mezi pravidelné platby patří například paušál na telefon, internet, televizní poplatek, splátky, cestovné, benzín atd. Hodnota těchto složek se měsíc co měsíc opakuje. V tomto případě víte přesně, kolik peněz utratíte. V případě, že si budete tato čísla psát, budete se lépe orientovat a také snadněji rozhodovat, jestli je daný výrobek skutečně nezbytný.

Tip! Slevové kupóny zdarma

Prasátko

Tento trik učíme naše děti a přesto skvěle funguje i na dospělé. Najděte si keramické prasátko nebo cokoliv, kam si budete odkládat peníze. Můžete začít třeba s kovovými padesátikorunami. Když se nějaká v peněžence objeví, neutrácejte ji, ale vhoďte do prasátka. Později pak budete mít radost, jak velká rezerva na horší časy se vám podaří vytvořit. Postihnou-li vás nečekané výdaje, určitě si na pokladničku vzpomenete a peníze se vám budou hodit.

Nepotřebujete

Učte se odříkat si lákavé nabídky. Skutečně potřebujete tu televize s třicetiprocentní slevou, když tu starou máte tři roky a funguje bezvadně? Nepotřebujete. Ušetřené peníze uložte do prasátka a uvidíte, jak se vám časem budou hodit. A ještě se pochválíte, jaké jste udělali skvělé rozhodnutí, když jste televizi nekoupili.

Další práce

Nejste-li schopní vyjít s penězi, které máte, zkuste si najít přivýdělek. Zkuste roznášet letáky, zkuste úklid kanceláří nebo třeba sázení na internetu. Kontrola tiketu je potom rychlá a z pohodlí domova se dozvíte výsledky! Zúročte to, co umíte, zkuste péct dorty, nabízejte masáže. Zkuste nejprve okruh známých. Ti mají také své známé a určitě vás rádi doporučí dál. Ležení u televize a stěžování na nepříznivou situaci vám nijak nepomůže. Pozor ale na nabídky, které slibují rychlý a snadný výdělek. Satčí jen zaplatit vstupní poplatek. Rozhodně nic neplaťte. Chcete si přece vydělat, ne něco platit.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*