Začínáme s paddleboardingem

Paddleboarding je moderním sportem, který si získává stále větší popularitu. Jak začít, co se musíte naučit a jaké vybavení je nutné si pořídit?

Kde se vzal paddleboarding

Jedná se o vodní sport, který má kořeny na Havaji. Zde oficiálně vznikl v roce 1960 a postupně se rozšířil do mnoha zemí. Domorodci na Velikonočních ostrovech však na podobný princip přišli již o něco dříve.

Jen je samozřejmě v té době ještě nenapadlo nazývat tuto aktivitu paddleboarding.

První, kdo si oficiálně nechal vyrobil speciální paddleboardové prkno, byl surfař laird Hamilton. Propojení se surfingem není náhodné. Právě k paddleboardingu se surfaři uchýlili, když pro svoje „prkna“ neměli optimální podmínky.

Jak vypadá paddleboarding

Pro jízdu na paddleboardu nejenže nepotřebujete vlny, protože se dá provozovat i na klidné netekoucí vodě. Nepotřebujete vlastně téměř nic. Hlavní práci obstará pádlo a vaše svaly.

Paddleboarding je jízda na prkně, přičemž jezdec se vpřed posouvá právě za pomocí pádla. Prkno připomíná svým vzhledem surfový longboard. Paddleboard je většinou nafukovací, doporučuje se takový i začátečníkům, protože je velmi odolný.

Začít jezdit může prakticky kdokoli, paddleboarding je ideální sport, který vám pomůže zlepšit fyzičku a důkladně protáhnout celé tělo. Nevyžaduje žádnou důkladnou přípravu a nemusíte být před prvními pokusy extrémně trénovaným sportovcem, který vytrvale „polyká“ svoje denní dávky v posilovně.

Ovšem pozor, i když to vypadá, že se u pádlování zase tak moc nenadřete, prkno je na vodě nestabilní, což vás nutí „držet balanc“ a zapojit poměrně intenzivně různé svalové skupiny.

Proto se jezdci nejprve učí jezdit vkleče, což je pozice, která vám může pomoci i v krizové situaci, například když je na vodě silnější proud. Máte totiž níže těžiště těla, takže jste stabilnější než vestoje.

Co k jízdě potřebuji

Přirozeně hlavně paddleboard a pádlo. Kvůli bezpečnosti byste rozhodně měli mít i plovací vestu. Hodit se vám bude přípojný řemínek neboli leash.

Ten slouží, jednoduše řečeno, k tomu, abyste paddleboard nikde neztratili. Jedním koncem se zahákne k paddleboardu a druhý si jednoduše připevníte k noze. I když omylem spadnete do vody, o plovák díky tomu nepřijdete.

V závislosti na podmínkách budete potřebovat vhodné oblečení. V teple vám stačí šortky nebo tričko, profesionálové, kteří se prohánějí po hladině i během chladnějších dní už sahají po neoprenu.

Nezapomeňte ani na ochranu proti slunci, stačí vám běžné pomůcky, které používáte při pohybu venku. Vezměte si i na vodu brýle, čepici a opalovací krém.

Vybavení si samozřejmě není nutné okamžitě kupovat. Levně si můžete vše potřebné nejprve obstarat v půjčovně paddleboardů a až poté se rozhodnout, jestli vás nový sport baví natolik, že si pořídíte vlastní „prkno“ a další nezbytnosti.

V půjčovně vám navíc ochotně poradí, který typ je pro vás vhodný, pomůžou paddleboard také nafouknout a adekvátně nastaví délku pádla.

Autor: Půjčovna paddleboardů Mystic