Víme, které potraviny byste měli raději omezit

Asi každý zná pohádku Sůl nad zlato (kdo ne, ať se na ni podívá). A pravda je, že bez soli se vaří opravdu těžko. Další známé přísloví ale říká, že všeho moc najednou škodí a ani sůl není výjimkou. Pokud to se solí přeženeme v denní spotřebě, pomůže nám k vysokému krevnímu tlaku, nadváze a dalším komplikacím. Jinak potřebuje organismus sůl pro kontrolu činnosti svalů a nervů a také pro zlepšení rovnováhy tekutin v těle. Pokud mu ale dodáte soli příliš, zvyšuje se činnost ledvin a celková regulace tekutin se zhorší. Denní dávka soli pro člověka se zdravým organismem je asi jedna čajová lžička, tedy cca 5 gramů. Jako národ nejsme v tomto směru rozhodně troškaři a denně si vezmeme i trojnásobek.

Ruku na srdce, kdo si přisolí jídlo, aniž by ho nejdříve ochutnal? A přitom většina toho, co denně jíme, už sůl obsahuje ve více než dostatečném množství – stačí prozkoumat etikety. Obvykle je uváděn obsah soli na 100 gramů potraviny, takže po jednoduchém výpočtu víme celkem přesně, kolik soli jsme právě do těla vpravili. A navíc, pokud je uvedeno i množství sodíku, znásobte si výsledek ještě dvěma.

Mnoho potravin je navíc ve skupině, která obsahuje bohužel vysoké množství soli. Proč to bohužel? Protože si je málokdy odepřeme, přitom bychom měli. Pokud chcete příjem soli redukovat, nebo se nad ním aspoň zamyslet, omezte nebo aspoň zaváhejte před následujícími deseti hříšníky.

  1. Čínské polévky

Tento sortiment bychom měli vynechat úplně kvůli obrovskému množství sodíku – to má na svědomí i množství sójové omáčky, která je obvykle přítomna.

  1. Dochucovadla a marinády

Největším hříšníkem je tu právě sójová omáčka. Hned za ní kupodivu kečup a hořčice.

  1. Instantní polévky

Každý z nás si někdy dopřál rychlou „sáčkovou“ polévku do hrnečku. Ovšem pozor! Jeden šálek tohoto výrobku obohatí tělo o 744 mg sodíků, což je obrovský nápor na ledviny (obsah soli je dvojnásobný). Chcete něco lepšího? Uvařte si normální polévku a dochuťte ji pár bylinkami.

  1. Slané oříšky a chipsy

Tyhle dvě laskominy nemohou ve výčtu rozhodně chybět. Jsou výborným doplňkem k televizi i k vínu. A hlavně oříškoví a brambůrkoví „závisláci“ vědí, o čem je řeč. Jediný gram takových oříšků ale obsahuje 192 mg sodíku a pro někoho není problém slupnout celý sáček na posezení. Řešením mohou být nesolené oříšky, které umí také pohladit mlsný jazyk.

  1. Hotové omáčky

Klasický mechanismus rychlého nákupu místo dlouhého vaření omáčky na oběd nebo večeři. Když už ji potřebujete, jsou i výrobky s nižším obsahem soli.

  1. Mražená hotová jídla

Jsou výhodná svou dostupností, rychlou a pohodlnou přípravou. Je ale na druhou stranu pravda, že jedna porce obsahuje i celou poloviční denní dávku soli.

  1. Sterilovaná zelenina v nálevu

Pokud můžete jen trochu, používejte raději čerstvou. Sůl slouží v nálevu jako konzervant. Pokud ji opravdu chcete, existují i druhy s menším podílem soli.

  1. Sýry

Máme na mysli hlavně Nivu a další plísňové sýry. I syrečky nebo romadúr obsahují velké množství soli. Zdravější je konzumaci omezit.

  1. Cereálie

Tady se mnozí asi zarazí – kdo by si spojoval zrovna cereálie s vysokým obsahem soli. Ovšem s jedním šálkem cereálií můžete tělu dodat až 250 mg sodíku.

  1. Minerálky

Milovníci minerálních vod by se měli sem tam zamyslet nad tím, co prolévají hrdlem. Litr minerálky může totiž obsahovat i 1000 mg sodíku.

Není od věci udělat si přehled o tom, kolik silu tělu pravidelně dodáváme. Stačí projet etikety a chvilku počítat. Možná vás výsledek šokuje. Co pak dělat, aby té soli nebylo tolik?

V první řadě omezte polotovary – tam je jí nejvíce. Redukujte také konverzované uzeniny, maso, slané pečivo, oříšky a brambůrky. Ve fastfoodech také zdraví nehledejte. Pokud snížení soli i jen vyzkoušíte, zjistíte, že méně solený pokrm je mnohem chutnější a dodání další soli mu jen uškodí. Vaše chuťové buňky si zvyknout velmi rychle a ani náhrada bylinkami a kořením jim určitě nebude vadit.

Takže dobrou zdravou chuť.