Rychlá krátkodobá půjčka? Přijatelnější je kreditka či kontokorent

Ekonomické potíže mnoha domácností, vyvolané pandemii koronaviru, ukázaly, jak důležité je mít finanční rezervu. Pokud domácnost nedisponuje potřebnou finanční rezervou, jediným východiskem je v mnoha případech pouze úvěr. A v tomto případě je potřeba jednat velmi obezřetně, neboť špatná volba může dlužníka přivést do jen těžko řešitelných problémů. Jak vidíte níže, krátkodobý nedostatek finančních prostředků je nejvýhodnější řešit kreditní kartou, špatný není ani kontokorent a zdaleka nejméně výhodná je nebankovní rychlá půjčka, pokud tedy nejde o první půjčku zdarma.

Kreditní karta

Nejvýhodnější je kreditní karta, ano i kreditka je svým způsobem úvěr. Když s ní platíte, používáte peníze banky a tím si je vlastně půjčujete. Máte pak určitém období na to peníze vrátit (většinou je to 30 až 45 dní), pokud toto období dodržíte, neplatíte pak žádný úrok. Výhodou je také skutečnost, že bezúročné období můžete využívat opakovaně po neomezenou dobu. Ovšem obezřetní buďte při výběrech z bankomatu, obvykle jsou na takovýto výběr nazývány poplatky.

Kontokorent

Kontokorent neboli dohodnutý debet vám dovolí čerpat finanční prostředky na bankovním účtu do mínusu a díky tomu pokrýt výdaje na které vám aktuálně na účtu chybí finanční prostředky. Kontokorent dobře poslouží pro případ krátkodobého nedostatku financí. Pokud ovšem potřebujete dlouhodobě, kontokorent vhodný není. Jednak ho musíte alespoň jednou ročně splatit, jednak je poměrně vysoko úročen. Obvyklá úroková sazba se pohybuje v rozmezí 10 – 20 %, většinou se ovšem blíží k horní hranici uvedených sazeb.

Rychlá půjčka

Pro příklad můžeme vycházet například z oblíbené krátkodobé půjčky Zaplo. Pokud u Zapla žádáte o první úvěr tady je vše v pořádku, první úvěr až do výše 16 000 Kč, při dodržení splatnosti 30 dní, je totiž zdarma. Vyřízení půjčky on-line je velmi jednoduché a intuitivní, vyplacení půjčky doslova bleskové. V tomto případě jednoduše vrátíte jen tolik peněz kolik si půjčíte. Jiné to ovšem je u opakované půjčky Zaplo, v tomto případě, dle úvěrové kalkulačky, která je umístěna na webu společnosti, dosahuje roční zápůjční úroková sazba sazba několika set procent. Snad jedinou výhodou u opakované půjčky je rychlost vyplacení peněz a podání žádosti bez jakékoliv administrativy. Po přihlášení do profilu na Zaplo.cz totiž požádáte o půjčku jedním kliknutím a peníze jsou vyplaceny takřka okamžitě.