Příležitost ke koupi nemovitosti díky koronavirové krizi

Čekáte-li na zajímavou příležitost ohledně koupě nemovitosti, tato krize může být dobou, Ve které najdete mnoho zajímavých nabídek.

Ačkoli to tak ještě nevypadá, ceny nemovitosti půjdou rapidně dolů. Realitní kanceláře a developeři se nás samozřejmě snaží přesvědčit, že ceny nemovitostí nebudou klesat, avšak veškeré ekonomické ukazatele a zkušenosti z minulosti říkají pravý opak.

Realitní kanceláře a developeři v tomto případě nejsou poskytovatelé důvěryhodných informací, jelikož mnoho z nich je finančně zainteresováno na tom, aby ceny nemovitosti dělaly všechno možné jen dnes neklesaly. Například realizovaly několik investičních koupí, které chtějí v budoucnu otočit se ziskem. Jde o klasický učebnicový příklad “nakup levně, prodej draze”.

Tip! Realitní kancelář brno

Pokud by ceny nemovitosti začaly klesat, potom by se z tohoto přístupu stalo nakup levně, prodej levněji, což samozřejmě nedává žádný smysl.

Ceny nemovitostí sníží exekuce

V současné době ceny nemovitosti klesají jen pozvolna. Majitelé nechtějí příliš slevovat, protože si ještě pamatují vysoké ceny z minulosti. Realitní trh tak víceméně stojí, jelikož kupci nehodlají akceptovat vysoké ceny, které aktuální situaci ohledně viru Covid-19 a ekonomické krize nereflektují.

Jakmile začnou padat lidé postižení současnou ekonomickou krizí do exekucí, ceny nemovitosti začnou rapidně klesat. Je to z toho důvodu, že nemovitost zpeněžovaná v exekuci se zkrátka musí prodat. Vyvolávací cena se tak postupně snižuje, a to mnohdy právě rapidně, dokud se nenajde kupce.

Takovýchto exekuci bude mnoho, takže lze očekávat, že takto prováděné prodeje nemovitostí ovlivní i celý realitní trh. Postupně budou muset brát v potaz pokles cen i odhady nemovitostí, tedy ceny začnou s jistotou klesat ještě rychleji.

Příležitosti

Pokud tedy zvažujete koupi nemovitosti, je jen na vás, abyste se rozhodli, jak se ke své nové nemovitosti dostanete.

Jak je vidět z výše uvedeného nyní  máte dvě možnosti… hledat zajímavé nabídky na vývěskách exekutorských úřadu, nebo si počkat, až nemovitosti zlevní v době, kdy majitelé už nebudu mít jinou možnost, než jít s cenou dolů.

Které nemovitosti půjdou s cenou dolů nejvíce?

Logicky se dá uvést, že ty nemovitosti, které v posledních letech zdražovaly nejvíce, budou nyní nejvíce zlevňovat a naopak.

Nejvíce zdražovaly byty v Praze a v krajských městech. Kvůli zdecimovanému turismu a horší ekonomické situaci lze očekávat, že tyto půjdou k zemi nejrychleji.