Poznejte 7 největších mýtů o potravinách

Časy se obecně mění a s tím se objevují i nové poznatky například potravinách. A díky tomu i náš náhled na ně. O potravinách navíc vznikla i celá řada mýtů, ve většině případů naprosto nesmyslných. Pokud jste si kdysi nedávali vajíčka kvůli cholesterolu nebo například nepili kávu kvůli riziku rakoviny, pak vězte, že věda prokázala těžké omyly nejen v případě těchto dvou komodit.

První mýtus – káva a rakovina

Minulé generace byly pravidelně zděšené z obavy, že pití kávy obecně není prospěšné lidskému zdraví. Abychom byli konkrétnější, vědecké výzkumy sedmdesátých let postavily na jednu rovinu cystu v prsní tkáni a kofein v kávě. Deset let poté byla káva obviněna jako jedna z příčin rakoviny slinivky. Ovšem jak už to tak ve světě vědy bývá, s postupujícími metodami a pokrokem se měnil i pohled vědců na kávu. A nové poznatky rozhodně neprokázaly jakoukoli souvislost mezi vznikem jakékoli rakoviny a kofeinem. 17. Odborných studií z let 1990 až 2003 dokonce pomohlo snížit vznik rakoviny tlustého střeva u pravidelných pijáků kávy až o 24%. A poslední průzkumy ukázaly na obecnou prospěšnost černé kávy – její fanoušci jsou obecně chránění mnohem lépe před Parkinsonovou chorobou a cukrovkou 2. typu. Pro plný účinek by ovšem museli vypít minimálně šest šálků kávy denně.

Druhý mýtus – nezdravá vejce

Tuto poučku zná snad každý – protože je ve vejcích hodně cholesterolu, který ucpává tepny, vyškrtněte je prostě z jídelníčku. To by ale byla chyba. Významné americké studie neprokázaly mezi jejich konzumací a kardiovaskulárními chorobami jakoukoli spojitost. Jeden z výzkumů si vzal do hledáčku 117 000 žen a mužů. Část dobrovolníku konzumovala jedno nebo dvě vejce denně, zbytek je zcela vynechal ze své stravy. Riziko infarktu bylo nakonec u obou skupin naprosto totožné.

Přitom jen stačí si uvědomit, že naše tělo přijímá z potravy jen 25% cholesterolu do krve a jeho zbytek pochází z jater. V nich se ukládá proto, že si dopřáváme koblihy, hamburgery, chipsy a další laskominy plné nasycených tuků – kterých je ale v samotných vejcích jen velmi málo. Ta naopak obsahují velké množství prospěšných látek, které právě napravují poškození způsobená přítomností vysokého cholesterolu. Řečeno jinak a asi jednodušeji: vejce do zdravé stravy rozhodně patří, ale jedinci citliví na cholesterol by se měli mít více na pozoru.

Třetí mýtus – potraviny netučné a polotučné jsou vždycky zdravější než ty tučné

Tahle skutečnost platí u mléčných výrobků a masa. Ovšem zalijte si salát nízkotučnou zálivkou (pro udržení dobré postavy) a všechno je ihned jinak. Zdravější by rozhodně byla zálivka s mononenasycenými tuky (olej olivový i řepkový), protože v kombinaci s bylinkami nebo česnekem chrání velmi dobře před nemocemi a ze salátu umí vstřebat mnohem více živin.

Vědci z University od Iowa provedli experiment, při kterém podali části dobrovolníku salát s nízkotučnou zálivkou a druhé části totéž s tučnou zálivkou. Po odebrání krve všem a srovnání vzorků bylo jasné, že do těla vstřebali správné množství karotenoidů právě ti, kteří pozřeli tučnou zálivku. Ale pozor – zelenina nemá v salátu a tuku plavat. Stačí dvě lžičky a dobře všechno promíchat.

Čtvrtý mýtus – pokud jíte oříšky, ztloustnete – nejezte je

Ano, oříšky opravdu obsahují hodně tuku – ovšem ve většina případů toho „správného“. Takové normální burské oříšky v sobě mají až čtyřikrát více mononenasycených tuků než těch nasycených. A vysoký obsah těchto zdravých tuků v ořeších umí zahnat hlad, aniž by se přitom zvýšil krevní cholesterol. Navíc jsou ořechy skvělým zdrojem vlákniny, vitaminu E, hořčíku a dalších látek. Krom toho arašídové máslo, které nebylo průmyslově zpracováno umí dobře ochránit před cukrovkou 2. typu.

 Pátý mýtus – červené víno je jediný nápoj, který chrání srdce

Obyvatelé Francie jsou živou ukázkou zdravotního paradoxu. O jejich nezdravých návycích (kouření, alkohol apod.) kolují celé legendy. Na druhou stranu je ale postihuje mnohem méně infarktů a dalších chorob než jiné národy. Proto mnohé vědecké týmy spekulovaly, že by mohl klíč ležet v častém pití vína a to hlavně červeného. To se má podílet na ochraně srdce a cév.

Jak se později prokázalo, pro srdce je přínosné popíjení vína, piva i destilátů. Obsažený alkohol požívaný pomalu díky „usrkávání“ posiluje organismus před infarktem. Rozsáhlá studie pracující se vzorkem 38 000 mužů srovnala abstinenty a konzumenty jedné až dvou skleniček denně. Konzumenti byli podle závěru chráněni před infarktem o 37% lépe, protože ona troška alkoholu zvyšuje užitečný HDL cholesterol.

Ovšem pozor! Pravidelná denní dávka by pro muže neměla přesáhnout 30 g (tři dcl vína nebo 0,8 litru piva nebo 70 mililitrů destilátu) a pro ženu 20 gramů. Neplatí to ale pro mladistvé, těhotné ženy a osoby na alkoholu závislé – pro všechny tyto skupiny je alkohol tabu.

Šestý mýtus – ovoce a zelenina v konzervách a mražené jsou méně výživné než čerstvé

Čerstvá zelenina a ovoce mají opravdu více živin – ovšem jen těsně po sklizení. Pokud je koupíme v supermarketu, mají už za sebou obvykle dlouhou cestu a mohly být přepravovány i týdny. Během tohoto procesu většina živin a klíčových enzymů zmizela.

Na druhou stranu kvalitní mrazírny čerstvé plodiny zamrazí a tolik žádané látky tak zůstanou zachovány. Ani konzervování většinou nezbavuje zeleninu či ovoce většího množství živin. Existuje u toho ale jedno „ale“, jako u všeho. Čerstvé a mražené maliny nebo borůvky si po ochutnání nikdo nesplete.

Sedmý mýtus – syrová zelenina a ovoce jsou mnohem výživnější než vařené

Proces varu neochudí veškerou zeleninu a ovoce o hodnotné látky. Teplo ale (aspoň podle zastánců syrové stravy) ničí enzymy, které jsou důležité pro trávicí proces. Sníme-li zeleninu syrovou, žaludeční šťávy eliminují většinu enzymů ještě předtím, než tyto látky stačí k trávení jakkoli přispět.

V Německu podnikli v této souvislosti výzkum na skupině 200 mužů a žen živících se syrovou zeleninou a ovocem. Nakonec se zjistilo, že jim klesl cholesterol špatný i dobrý a vzrostly hodnoty aminokyselin, které jsou spojeny s mrtvicí a infarktem.

Ano, vaření skutečně některé živiny potravinám bere a například ovoce či zelenina ztrácejí vitamin C, B6 a kyselinu listovou. Těmto úbytkům se lze vyhnout použitím pánví wok nebo mikrovlnou troubou. Pokud vaříme mrkev nebo kukuřici, zvyšujeme v nich hladinu antioxidantů. A taková rajčatová šťáva obsahuje až šestkrát více lykopenu než rajčata čerstvá. To by měli zaznamenat například ti, co se chtějí více chránit před rakovinou prostaty.