Objevte dlouhověkost díky kustovnici čínské

Kustovnice čínská je velmi známá svými pozitivními účinky na lidský organismus. V přírodní medicíně se používá již dlouhou dobu. Pokud byste ji hledali pod odborným názvem, tak byste ji našli jako lycium chinense. Dle bájí se dokonce povídá, že pravidelné pití kustovnice ve formě čaje přináší dlouhověkost. Je možné, že ji znáte proto pod pojmenováním plod dlouhověkosti nebo ovoce radosti.

Z kustovnice se nejčastěji využívají právě plody (goji – qouči). Právě tyto plody si našly místo mezi doplňky stravy a staly se tak nepostradatelnou součástí lidské stravy. A jak vlastně plody Goji vypadají? Mají tmavě červenou sytou barvu a v sušené podobě jsou stejně velké, jako rozinky. Lze je zaměnit za sušené šípky. Ochutnáte-li plod, poznáte, že se o šípky nejedná. Jsou totiž mnohem sladší. Chuť můžeme přirovnat ke směsi šípku, brusinky a jablka. Velké množství vitamínů, jako je B1, B1, B6, C, E, obsahuje kustovnice. Kromě toho ale také karotenoidy a physalien který má silné antioxidační účinky. Kustovnice obsahuje také betain, který chrání buňky i tkáně před dehydratací.

goji-berry-Tea-GoetzNutno také zmínit, že kustovnice obsahuje minerální látky, jako je fosfor, vápník a železo a dále tak až 21 stopových prvků, jako je zinek, měď nebo selen. S výčtem ale ještě nekončíme. Obsahuje také steroidy, aminokyseliny, kterých je 18 druhů, polysacharidy, které odstraňují volné radikály, čímž zabraňují k poškozování buněk, napomáhají zpomalování stárnutí a posilují celý imunitní systém člověka. Výčet látek je opravdu široký a stále nejsme u konce. Další nepostradatelnou látkou je germanium, které působí proti rakovinotvorně. Kustovnice je velmi bohatá na všemožné, zdraví prospěšné, látky. Její využití je i právě v přírodní medicíně, což zjistili již dávno na dálném východě. Postupem času se její účinky začínají využívat i v západním světě. Výborné účinky má na ledviny a játra. Konzumace kustovnice snižuje krevní tlak, ale i hladinu tuku a cukru v krvi.

Využití v medicíně je široké. Dá se s ní léčit plicní tuberkulóza, některé oční choroby a dá se využít v léčbě ženské, ale i mužské neplodnosti. Při pravidelném užívání dochází ke snížení bolestí v kříži, ale i kolenou, hlavy a omezují závratě. Zpevňuje nehty a šlachy. Podporuje trávení, zlepšuje činnost střev. Kustovnici lze konzumovat v době menstruace, kdy tlumí bolest. Výborné jsou plody přidané do cereálních směsí, které se podávají ke snídani. Denně je doporučováno sníst asi 6 – 15 g těchto sušených plodů.

Sušená kustovnice je velmi podobná sušeným šípků a i příprava obou čajů je velmi podobná. Budete potřebovat 8-10 g plodů, které necháte zhruba deset minut povařit v půl litru vody. Čaj je možné být i s plody a to na lačno. Plody kustovnice rostou na keři, který je z čeledi lilkovitých, a dosahuje poměrně vysokých výšek, a to až 3 metry. Domovinou těchto keřů je Čína, Korea, Japonsko a Tibet. Existuje asi 90 druhů. Dokonce i v našich podmínkách můžeme kustovnici najít. Jendá se o kustovnici cizí a roste na železničních náspech.

goji-berryPěstovat kustovnici může prakticky každý z nás. A dokonce to ani není nijak náročné. Kustovnici bude stačit chudá, suchá půda. Oproti jiným keřům a rostlinám kvete poměrně pozdě. Až v období září, říjen. Plody dozrávají v listopadu. Ale nečekejte velké množství plodů, kromě druhu kustovnice velkoplodé. Ta plodí mnoho plodů, až do doby, než nastanou velké mrazy. Zralé plody se sklízí tím, že se setřepou do plachty. Při styku s pokožkou by oxidovaly a zčernaly. Plody se suší ve stínu. Uchování je možné v nekovové nádobě, kterou je nejlepší uložit na suché a temné místo.