Nábor pracovníků v cizině

Stále více firem v současné době velmi stěží dokáže obsadit svá volná pracovní místa. Zaměstnanců z tuzemska není totiž dostatek a z tohoto důvodu tak velmi často české firmy přistupují na přijímání pracovníků z ciziny.

Nábor zaměstnanců probíhá zejména ze zemí, jako je Ukrajina, Mongolsko a také Filipíny. Z tohoto důvodu vznikl například projekt Filipíny, jehož úkolem je právě již ve Filipínách vybrat vhodné zaměstnance pro daný typ zaměstnání.

Díky tomu má zaměstnavatel možnost se seznámit s daným pracovníky či pracovníky ještě dříve, než začne samotné vyřizování dokladů nutných pro zahájení samotného pracovního poměru.

Režim Filipíny zaměstnanci i zaměstnavatelé kvitují

Takzvaný režim Filipíny, má za úkol poskytnout tuzemským zaměstnavatelům možnost získat kvalitní pracovní sílu, která obsadí volné pozice v dané firmě. Tento projekt je pod záštitou Ministerstva vnitra, Ministerstva průmyslu a obchodu a také Ministerstva zahraničních věcí.

Jeho úkolem je především pomoci dosáhnout takzvaných kvót pro aktuální zaměstnávání pracovníků, žijících na Filipínách. Zároveň má napomoci odbourat povinnosti související s podáváním žádostí o zaměstnaneckou kartu. Roční kapacita tohoto projektu počítá se 100 uchazeči ročně.

Zahraniční pracovníci tento projekt rovněž velmi oceňují, jelikož není vždy zrovna dvakrát jednoduché, nalézt si v jejich ekonomických podmínkách vhodné povolání, které by uživilo je, potažmo celou jejich rodinu.

Zaměstnavatelé zase naopak dostávají jedinečnou příležitost naplnit svá volná pracovní místa a tím pádem se mohou plně věnovat plnění svých vytyčených cílů.

Tip pro vás: Inzerce práce zdarma.

Kvalifikovaná pracovní síla

Pokud se domníváte, že v rámci projektu Filipíny je možné do své firmy dostat pouze nekvalifikovanou pracovní sílu, jste na omylu. Pracovní vízum a následná modrá karta, je vystavována pouze kvalifikovaným pracovníkům, žádá-li si to povaha daného pracovního místa.

Pokud by se samozřejmě jednalo o pracovní pozici, která by nevyžadovala žádnou odbornou kvalifikaci, přičemž se může jednat i o sezónní záležitost, zaměstnanecká karta by samozřejmě připadla pracovníkovi, bez potřebné kvalifikace.

Podmínky pro přihlášení se do programu Filipíny

Pokud patříte mezi zaměstnavatele, který hledá nové tváře do svého podniku na pracovní místa zející již nějakou dobu prázdnotou, je vhodné se do programu Filipíny, co možná nejdříve přihlásit.

Vaše firma za sebou musí mít minimálně dva roky své obchodní činnosti, zaměstnávat musíte minimálně 6 zaměstnanců a samozřejmě musíte bezpodmínečně prokázat svou bezdlužnost vůči institucím sociálního a zdravotního zabezpečení a také vůči finančnímu úřadu.

Dále je možné se do programu Filipíny zapojit i tehdy, máte-li již své favority z Filipíny předem vybrané.

Jak bude zařazení do programu Filipíny probíhat?

Pokud máte jako zaměstnavatel zájem o zařazení do programu Filipíny, není nic jednoduššího než oslovit přímo pracovní agenturu IRS Czech, která se náborem vhodných uchazečů o zaměstnání zaobírá přímo na Filipínách.

Předtím, než ovšem vámi vybraný zaměstnanec obdrží pracovní vízum, bude nutné, aby byl váš požadavek o zprostředkování zaměstnání předán příslušnému úřadu práce, dále aby od vás, jakožto zaměstnavatele byl vyžádán doklad, který uvádí vaši bezdlužnost vůči finančnímu úřadu a také správě sociálního zabezpečení a v neposlední řadě i zdravotní pojišťovně.

Agentura IRS Czech následně vaši žádost o zprostředkování zahraničního pracovníka projedná a připraví pro vás všechny podstatné náležitosti. Dále budete zařazeni do samotného projektu Filipíny a bude vám zajištěn termín pro podání zaměstnanecké karty, a to na příslušném velvyslanectví v ČR.

Pokud byste si ovšem s žádostí o zaměstnaneckou kartu nevěděli rady, agentura IRS Czech ji podá za vás.