Jaké má fermentovaný čaj pu-erh zdravotní účinky?

O pozitivních účincích na lidské zdraví díky pit nejrůznějších čajů není zajisté pochyb. Chceme-li ale rozmýšlet nad účinky čaje Pu Er, určitě budeme mít na mysli tmavý čaj. Při výrobním procesu tohoto čaje se skutečně dá hovořit o oxidaci i fermentaci. Je teda dobré vědět, jaký čaj skutečně pijeme. Protože mladé nebo ještě zelené čaje Mao Cha nenabízí všechny účinky, jako čaje tmavé. Právě Mao Cha jsou spíše podobné světlým čajů, ale i přesto si zaslouží velkou pozornost. Obsahují totiž velké množství vitamínů a polyfenolů, a to především katechin.

Čaj Pu Er je znám po celém světě. Pochází sice z východu, ale postupně se dostává i do západního světa, kde si získává stále větší oblibu. Možná jste o něm slyšeli a ani to nevíte. Je znám totiž pod různými názvy, jako třeba čaj krásy, dlouhověkosti nebo čaj na hubnutí. Všechna pojmenování jsou alespoň z části pravdivá. Pu Er má spoustu blahodárných účinků. A jeho pravidelné pití dodává člověku energii, zahřívá organismus, eliminuje tuky, pročišťuje organismus, snižuje krevní tlak i hladinu cukru. Působí jako prevence arteriosklerózy. Je ale nutné také podotknout že se stále více využívají jeho účinky v boji proti rakovině. Dokonce se říká, že zabraňuje stárnutí a tím prodlužuje život.

V neposlední řadě je nutné také zmínit, že pití čaje předchází kardiovaskulárním chorobám a snižuje krevní tlak.

V čaji je obsaženo velké množství chemických látek, které zabraňují hromadění enolu a neutrálního tuku v krvi a játrech. Tyto látky pomáhají také posilovat pružnost cév a předchází krvácení do mozku.

Konzumace čaje Pu Er se doporučuje lidem, kteří se snaží o snížení tělesné váhy.

Vykašlete se na hladovění a diety. Navíc stres z práce, nesprávná strava a málo pohybu napomáhají k ukládání tuků v těle. Pití čaje Pu Er právě tyto nezdravé tuky odbourává a udržuje tělo v lepší kondici.

Další nespornou výhodou je to, že čaj zvyšuje odbourávání cholesterolu.

Při střevních problémech, jako je třeba zácpa, je čaj Pu Er tím nejlepším. Trávící systém člověka je poměrně složitý a citlivý. Proto je u některých jedinců nutné ho na nápoj postupně připravit. Čaj ulevuje od zácpy, urychluje tvorbu žaludečních šťáv, podporuje trávení. Velkou výhodou je, že trávicí systém nedráždí, a tak čaj mohou konzumovat prakticky všichni.

Za zmínku jistě stojí boj s rakovinou. Smutnou skutečností je, že rakovina napadá stále více lidí. Své oběti si nevybírá. A tak je dobré se před ní nějak obrnit. Pití čaje Pu Er pomáhá s prevencí proti rakovině. V případě, že již rakovina člověka postihla a je nutné, aby chodil na ozařování, tak čaj pomáhá s odolností organismu. Čaj obsahuje látky, jako je fenol, teofylin a další vitamíny. Dále obsahuje anorganické látky jako je zinek, molybden nebo mangan. Dokonce je dokázáno, že fenol je mnohem účinnější proti rakovině, ale i proti radiaci, než vitamín E. Je to dáno kvalitou půdy, kde se čaj pěstuje. Ten pravý Pu Er se totiž pěstuje pouze v čínské provincii Yunnan, kde jsou bohaté deště a mírné podnebí. To jsou ty správné podmínky pro pěstování kvalitního čaje.

Tip: Čaj Pu erh za nízkou cenu od českého výrobce

Hlavně ženy jistě potěší schopnost Pu Er, která zpomaluje stárnutí. Tato schopnost pochází z obsahu taninu, což je kyselina tříslová, v lístcích. Tanin je mnohem účinnější, a to až 18 krát, neý vitamín E. Obsažený katechin zpomaluje oxidaci a stárnutí.

Čajovník, který roste v čínské provincii Yunnan, obsahuje mnohem více katechinu, než ostatní čajovníky. Tím je mnohem účinnější v boji proti stárnutí, než jiné druhy čaje.

Vzhled člověka je to první, čeho si ostatní všimnou. Napadlo vás někdy, že i pití čaje může vzhled ovlivnit?

V mnoha pojmenováních čaje Pu Er můžete najít také pojmenování, čaj pro staré. V poslední době se ale toto tvrzení snaží odborníci vyvrátit. A čaj získává nové pojmenování, čaj pro ženy. Čaj má totiž schopnost regulovat metabolismus, urychluje cirkulaci krve a stabilizuje tělesné funkce, což se podepisuje na fyzické podobě člověka.

Pro lidi, kteří mají problémy s cirkulací krve, tak nechť sáhnou po čaji Pu Er. Důsledky špatné cirkulace jsou studené nohy, zimomřivost. Tyto problémy se častěji objevují u žen, než u mužů. Díky konzumaci čaje můžete tuto cirkulaci si upravit. Tělo bude zahřáno. Pro posílení účinků je výborné přidat ještě zázvor.

A stále ještě nejsme u konce. Ochrana zubů, eliminace bakterií a léčba zánětů. To jsou další účinky, které pití čaje Pu Er má. Čaj obsahuje látky, které mají bakteriostatické účinky. Člověk, který pije čaj, je lépe chráněn před bakteriemi, a navíc dokáže bojovat proti jejich tvoření. Za tímto vším opět stojí fenol. Díky poloze, kde čajovník roste, získává rostlina fluor z půdy. Jak je obecně známo, fluor působí pozitivně na lidský chrup. Chrání tak zuby před vznikem zubního kazu a pachu z úst.

Chce-li člověk skutečnou kvalitu, musí vybírat.

Je proto nutné si nejdříve dobře promyslet, od koho bude člověk čaj odebírat. Dodavatel je velmi důležitý. Nejsou totiž všichni kvalitativně stejní. Kvalitní čaj je dán hned několika faktory. Pravý Pu Er pochází jedině z provincie Yunnan. Následně je důležité skladování. Čaj může být skladován chvilku, ale i dlouhá léta, a proto je nutné mu zajistit ty nejlepší podmínky. Čaji musí být dodáno jen to nejlepší. Podmínky prostředí, aby mohla proběhnout fermentace, jsou důležité. Prostředí nesmí být ničím načichlé. Mohlo by se totiž stát, že i čaj by dostal nepříjemný pach. A tím se čaj samozřejmě znehodnotí.

Tip: Pokud potřebujete zahnat únavu vyzkoušejte bílý kratom z Indonésie.

Některé podmínky, které platí pro čaj Pu Er, jsou stejné jako pro ostatní druhy čaje. Vzduch by měl být vlhký a světlo ne moc přímé. Není vhodné, aby vzduch byl suchý. Ostré světlo, ale naopak i tma, jsou nevhodné. Fermentace probíhá pouze za specifických podmínek. Je nutné zajistit vlhkost a správnou teplotu. Někdy je složité toto prostředí zajistit. Bohužel v Evropském prostředí není možné nasimulovat stejné podmínky, jako jsou na východě. A tak je poměrně složité zde tento druh čaje vypěstovat.

Jak jsme již naznačili, čaj Pu Er, je velmi výborným pomocníkem každého člověka. Je možné ho konzumovat v jakémkoliv věku. Je schopen napomoci člověku s mnoha zdravotními problémy. Čaj má svou jedinečnou a specifickou, malinko zemitou chuť. Ta je nenahraditelná. Čaj se ovšem nekonzumuje pro svou chuť, ale spíše pro své účinky. To věděli již staří Číňané. Zdravotní účinky se rozšířily i do západní medicíny. Existuje nespočet vědeckých studií, které to potvrdily.