Jak zvládat stres

Stres je věc, se kterou se potkáváme každý den. Někomu vadí méně, někomu více, ale každý ho zná. Asi jen pár největších optimistů by řeklo, že v životě stres nemají. Méně šťastní si pak musí najít nějakou metodu, jak se s ním vypořádat – a ještě lépe nenechat ho do života vůbec vstoupit. Třeba najdete použitelné tipy i na následujících řádcích.

Moderní věda a hlavně medicína už dávno potvrdila, že stres je skutečný a že je pro lidský organismus velmi škodlivý. Je živnou půdou například pro žaludeční vředy, bolesti zad a krční páteře, vleklé problémy s trávením, bolest hlavy a mizerný spánek. A není nic nového, že stres stojí za mnoha případy náhlých infarktů.

Co dělat proti vládě stresu nad naším životem?

  1. Napište si na každý seznam konkrétní věci, které chcete nebo potřebujete vyřídit. Sestavte je podle priority tak, abyste nejdříve měli ty opravdu podstatné podle toho, jak se jim budete věnovat – nepište na první místo večerní divadlo, když ráno budete první venčit psa. Takhle budete za prvé vidět, co vás čeká a věci budou mít pevný řád. Kromě toho je velmi uvolňující pocit, když můžete položky jednu po druhé odškrtávat.
  2. To, co jste rozdělali, nenechávejte na další den, pokud to můžete udělat dnes. Je to velmi jednoduché, ale stres vzniká hlavně z toho, co jste nedokončili. Každý návrat k takové činnosti je náročný a stresující. Můžete se tak snadno dostat do bludného kruhu, kdy vlastně stále něco děláte, ale nikdy nevidíte výsledky.
  3. Vytvořte si pevnou strukturu pro každý den. Pokud uděláte z nepříjemných činností rutiny, ani vám nebudou připadat tak náročné.
  4. Nebojte se něco z vašich úkolů svěřit dětem, rodině, kolegům v práci a dalším lidem. Možná si říkáte, že všechno zvládnete lépe sami, ale není důvod, abyste všechny denní povinnosti nesli na svých bedrech pouze vy. Pokud vidíte ve svém okolí nerovnoměrné rozložení aktivit, zapátrejte po důvodu. Třeba zjistíte, že polovina vašich kolegů lelkuje, zatímco vás prohánění s papíry po budově. Nevyhovujte svým kolegům za každou cenu.
  5. Zamyslete se někdy nad tím, jestli to, co děláte, je vlastně opravdu potřeba. Co vás vlastně vede k tomu dělat všechny věci naráz? Nejste příliš puntičkářští? Co se stane, když jednou nepřijdete do práce na minutu přesně? Co vstát ráno dřív a udělat si pohodové ráno místo vstávání typu odchod za pět minut? V momentech stresu je velmi dobré se za minutu zastavit a zhodnotit bez emocí reálnou důležitost toho, co děláte. A nedělat si vrásky kvůli tomu, když něco nebude perfektní.
  6. Každý den myslete taky trochu na sebe. Udělejte si čas pouze a jen na svoje věci nebo si dopřejte nějakou odpočinkovou činnost, která patří jen vám – kniha, televize, masáž, výlet nebo koníček. Nemyslete za každou cenu jen na druhé.
  7. Protože ženy jsou ke stresu obecně více náchylné, statisticky pomáhá zavolat někomu blízkému (maminka, kamarádka, partner…), vypovídat se a nechat se uklidnit. Muž potřebuje naopak většinou chvilku o samotě a bez dalších podnětů. Řeší věci tím, že se sám zorientuje a pak je schopen jednat s čistou hlavou.
  8. Pro redukci stresové hladiny zkuste následující: dýchejte zhluboka do břicha i do plic, procházejte se venku na čerstvém vzduchu a hodně žvýkejte. Dodržujte také pitný režim a naopak omezte kofein a nikotin. Sem tam si dopřejte něco sladkého. Pravidelně meditujte a nevynechávejte činnosti na upuštění páry – sport, smích, společnost přátel nebo jen krátké chvilky oddechu, zato ale pravidelně. Krom toho můžete také zkoušet různé čaje proti stresu – nabídka v lékárnách je dnes už dostatečná.
  9. Nedovolte si upadnout do deprese. Navíc stres a deprese jsou zcela odlišné věci. Deprese je na dlouho, stres je jen reakce organismu. Udržujte mysl pozitivně naladěnou, i když to může kolikrát vypadat nesmyslně. Pokud na vás deprese jde, nechte ji volně přejít – nenechte se jí ovládnout, ale zároveň se jí zcela nevyhýbejte.
  10. Pokud máte stres dlouhodobě a pravidelně, konzultujte ho s odborníkem. Může se jednat o vážnější problém, který nezvládnete sami. Nebojte se toho, protože můžete objevit příčinu, která by vás nikdy nenapadla.