Jak vybrat ten pravý bezkontaktní teploměr

Časy, kdy jsme měřili teplotu pomocí rtuťových teploměrů nebo rychloběžec, už je dávno pryč. V souvislosti s chřipkovými onemocněními i s pandemií COVID-19 nám jde nejen o přesné zjištění teploty, ale především o rychlost. A tady elektronické digitální teploměry nezklamou. Výsledek máte k dispozici během sekundy s přesností na jedno desetinné místo – a to hlavní je, že měření probíhá bezkontaktně, stačí takový teploměr jen přiblížit k čelu osoby, jejíž teplotu potřebujete znát.

A ještě jedna důležitá věc. V dnešní době ani vlastně nemáte na výběr. Dle směrnice Evropské komise byl prodej klasických rtuťových teploměrů už v roce 2009 zakázán. Důvod je prostý. Rtuť je velmi toxická látka, která nejenže zůstává v našem organismu velmi dlouho, ale způsobit i otravu.

Takže bezkontaktním, chytrým teploměrům patří budoucnost. A proč zmiňujeme slovo chytrým? Třeba proto, že si sadu měření můžete nechat uložit přímo v teploměru, a tak získat třeba křivku vývoje teploty v čase, ale obrovskou výhodou takových zařízení je, že máte měřenou teplotu v mžiku na displeji takového přístroje s přesností minimálně na jednu desetinu stupně.

A co se týče ovládání takového přístroje, je velmi snadné. Nemusíte „setřepávat“ rtuť sloupcového ukazatele teploty, jak tomu bylo v případě klasických teploměrů i tak zvaných rychloběžek, ale stačí počkat chvíli a měření opakovat, většinou stačí stisknout jen tlačítko.

A co se týče bezkontaktnosti měření, tady snad ani není třeba popisovat, proč tomu tak je, zvláště v souvislosti s pandemií COVID-19.

Produktové tipy

Rádi bychom vás upozornili na dva zajímavé a přehledné teploměry, které by vám mohly pomoci při zjišťování teploty. Oba mají podobné provedení pistolového typu, takže se velmi dobře drží a díky tomu, že přehledný displej je umístěn v zadní částí přístrojů, máte okamžitý přehled o měřených hodnotách.

TrueLife Care Q7

TrueLife Care Q7 podává výsledek měření už do jedné sekundy po přiblížení k čelu měřené osoby a stisknutí tlačítka. Jako velmi výhodné se pak jeví umístění ovládacích tlačítek na zadní stěně přístroje pod displejem. Pokud tedy přístroj držíte v pravé ruce, můžete snadno levačkou nastavit vše potřebné nebo získat v paměti uložené výsledky předchozích měření. Těch může být až 32. Stejně tak dobře to ale jde i palcem ruky, ve které přístroj držíte. Co se týče ergonomie, pak tento přístroj určitě stojí za vaši pozornost. Výhodou rovněž je podsvícení LCD displeje, takže můžete snadno odečíst hodnoty i v pološeru nebo v přítmí či ve tmě. Navíc při zvýšené teplotě tento teploměr dokáže upozornit na tuto skutečnost pípnutím.

Nemusíte se obávat ani časté výměny baterií. Výrobce totiž udává, že vložená baterie vydrží až 40 tisíc měření, přístroj se navíc po 15 sekundách sám vypne, pokud tam neučiní obsluha. Koupí tohoto přístroje získáte společníka, který kromě měření teploty lidského těla dokáže změřit teplotu i vašich domácích mazlíčků, aniž byste je nějak obtěžovali. Můžete s ním ale měřit i teploty povrchů různých těles, teplotu pokrmů nebo nápojů, abyste třeba dítěti neuškodili podáním příliš horké stravy. V režimu měření tělesné teploty je rozsah zjišťování teplot os 32 do 42,5 °C. Při měření teploty předmětů pak můžete zjistit teplotu v rozmezí 0 až 100 °C.

iHealth PT3

Tento teploměr cílí především na jednoduchost a rychlost. Umožňuje měření tělesných teplot v rozsahu 32 až 42,5 °C, na čele nebo v uchu, a to ve vzdálenosti 3 cm. Na těle přístroje je pouze jedno tlačítko, po jehož stisknutí senzor změří tepelnou energii vyzařovanou v IR spektru na více než 100 datových bodech a vyhodnotí přesnou teplotu.

Ta se pak do jedné sekundy zobrazí na LED displeji, kde jsou umístěné velké podsvícené číslice, což se hodí především v přítmí nebo v noci. Výhodou je, že po skončení měření vám teploměr namísto zvukových signálů oznámí konec vibracemi, a vy tak nevzbudíte spící dítko.

Co se týče výdrže dvou AAA baterií, výrobce počet zaručených měření neuvádí, ale přístroj se vypíná sám už po osmi sekundách.

Z hlediska ergonomie musíme vyzdvihnout provedení přístroje, na jehož vzhledu zaručeně zapracovali designéři s cílem vytvořit nejen funkční celek, ale také elegantní a jednoduchý nástroj, který zvládne bezpečně ovládat i malé dítě.

Tip pro vás: železářství

Kam pro ně?

Pokud chcete získat podrobnější údaje a nechat si doporučit vhodné teploměry nové doby, podívejte se na e-shop Electro World, abyste zjistili více. Na e-shopu nejdete nejen teploměry, ale další sortiment související se zdravím, např. měřiče tlaku, dezinfekční a ochranné prostředky nebo hygienické a kosmetické přípravky. Všechny vaše objednávky vám Electro World připraví k odběru na 19 prodejnách nebo doručí kurýrem až do domu během 2–3 dnů od objednávky. Nákup z domova je jednoduchou záležitostí a zakoupené zboží můžete vrátit do 14 dnů v kterékoliv prodejně, případně zaslat zpět poštou. Stejně tak lze zboží bezproblémově reklamovat.

Pokud máte nebo si pořídíte Věrnostní kartu Electro World, ušetříte hned dvakrát. Za prvé vybrané zboží lze nakoupit za speciální nižší ceny, a za druhé za každou transakci dostanete procenta zpět jako příspěvek na další nákup. Stačí vyplnit krátký formulář a můžete nakupovat výhodněji už teď. Že se to vyplatí, tak o tom svědčí přes půl milionu zákazníků. Electro World je dostupný ve všech regionech České republiky a po spojení s K+B Expert tak budou mít zákazníci k dispozici celkem 40 prodejen.