Jak se orientovat v sortimentu praček? Poradíme vám!

Automatická pračka patří dnes ke zcela standardnímu vybavení domácnosti. Protože ji ale potřebujete velmi často, nákup si promyslete, aby vám sloužila bezproblémově a efektivně. Pro výběr pračky je zásadní několik základních parametrů, na jejichž základě se finálně rozhodněte pro konkrétní značku a model.

Pračky se sušičkou a pračky „slim“ šetří prostor

Prvním krokem je změřit si prostor, kam chcete pračku umístit. V současnosti jsou na trhu jak velké robustní přístroje, tak skutečně miniaturní pračky (tzv. slim) vhodné do malých bytů. Pokud plánujete také nákup sušičky prádla, zvažte pořízení pračky s funkcí sušičky. S umístěním úzce souvisí i rozhodnutí, zda chcete pračku plněnou předem, nebo pračku s horním plněním. Pračky s horním plněním jsou obvykle užší (do 50 cm), pračky s předním plněním mají většinou 60 cm šířky. Hloubka je vždy kolem 50 cm. U obou variant si také změřte, kolik centimetrů potřebujete na dokonalé otevření dvířek. S dvířky otevřenými jen částečně se prádlo vyjímá dost těžko.

Podle počtu členů domácnosti zvolte kapacitu bubnu. Malé domácnosti stačí buben s objemem do 6 kg. Početnější rodiny si ale mohou koupit i pračky s objemem 7 nebo 8 kg prádla. Také počet otáček je podstatný. Čím vyšší počet otáček za minutu, tím kvalitnější odstředění. Vhodné je tedy kupovat pračky s otáčkami od 1000 za minutu výše. Ale zkontrolujte si také, jestli má pračka možnost snížit otáčky na nižší kvůli citlivějším materiálům jako je vlna či hedvábí. Při nižších otáčkách se také prádlo méně zmačká.

Z hlediska provozních nákladů je zásadní energetická třída a také spotřeba vody. Pečlivě zvažte, zda ušetřených pár set na levnějším ale méně kvalitním modelu je skutečně výhra. Kupovat si nižší třídu než A je dnes neekonomické. Je také zbytečné kupovat si pračku s velkým množstvím programů, když pak bude používat jen několik základních. Důležité také je, jak moc je pračka hlučná. Tichou pračku v klidu zapnete i o půlnoci, hlučná vám znepříjemní život. Odborníci doporučují nekupovat pračku s hlučností vyšší než 75 až 78 decibelů.

Nákup pračky? Neutrácejte zbytečně!

Nekupujte si to, co nebudete potřebovat. Zbytečně velká kapacita znamená vyšší provozní náklady. Při rostoucí ceně vody a těžko odhadnutelné ceně elektřiny se taková pračka může zásadně prodražit. Obdobně nepotřebné a nepoužívané programy zase zvýší pořizovací náklady. Určitě si prohlédněte recenze od jiných uživatelů, případně využijte srovnávače pro porovnání několika modelů, které splňují vaše požadavky. Ptejte se i obchodníka, jakou zkušenost má s jednotlivými značkami či modely. Někdy má méně slavná značka spolehlivější model než její renomovanější a také dražší konkurence.

Jak si dlouhodobě zajistit kvalitní praní

Pračku si nechte zapojit odborníkem, ideálně servisním technikem prodejce. Vyhnete se tak případným sporům při případné reklamaci. Prodejci tuto službu často nabízejí buď zcela zdarma, nebo za velmi mírný poplatek. V rámci různých akcí si lze rovněž zdarma pořídit prodlouženou záruku, ale pokud žádná taková akce neprobíhá, určitě se vyplatí si prodloužení záruky zaplatit. Prodloužená záruka je i znakem toho, že výrobce svému výrobku věří.

I když se vám to může zdát nudné, čtěte návod. Pračka by nikdy neměla být naplněna stoprocentně, obvykle se doporučuje naplnit ji ze čtyř pětin, babská rada je, že by měl zbýt prostor, kam se vejde ruka s nataženými prsty. Některé programy jsou ale určeny na menší množství prádla, doporučený obsah dodržujte. Pračku pravidelně čistěte dle pokynů výrobce, nenechávejte ji zbytečně v zásuvce a před delší nepřítomností zavřete i přívod vody. V případě poruchy používejte výhradně záruční i pozáruční značkový servis.