Jak se mění ceny nemovitostí na španělském pobřeží?

Za první čtvrtletí roku 2021, vůči cenám z prvního čtvrtletí roku 2020, klesly ceny nemovitostí 66 % ze 150 analyzovaných pobřežních oblastí ve Španělsku. Uvedla přední španělská znalecká společnost v oblasti oceňování společností – Tinsa. Nebývalý rozmach pak zažil prodej nemovitostí pomocí video prohlídek na dálku.

Kde na pobřeží ceny nemovitostí nejvíce klesaly?

Podle údajů společnosti Tinsa jsou oblasti, které zažily nejintenzivnější pokles, Valencie (na pobřeží mezi Canet d’en Berenguer a Alboraia), Alicante (mezi Calpe a Pilar de la Horadada), Gran Canaria a Lugo.
Kde na pobřeží ceny nemovitostí nejvíce rostly?
Enklávy, kde na trhu rekreačního bydlení docházelo k nárůstu cen, se nacházejí na pobřeží Cádiz, Huelva, Pontevedra, Asturias a Vizcaya. Podle názoru vedoucího analytika výzkumného oddělení společnosti Tinsa, vedly nové preference směrem k otevřeným a větším prostorům. Významným faktorem se stal také rozvoj práce na dálku. Přičemž zájem o rekreační nemovitosti projevovali jak Španělé, tak cizinci.

Ve kterých pobřežních oblastech se kupovalo nejvíce nemovitostí?

Podle údajů společnosti Tinsa se zvýšil počet prodaných nemovitostí v roce 2020 ve srovnání s předchozím rokem v 19 pobřežních obcí : Santa Cruz de Bezana, Ondarroa, Almonte, Llanes, El Prat de Llobregat, Moaña, Mutriku, Puçol, Bakio, Cambrils, Estepona, Orio, Águilas, Baiona, Rota, La Unión, Ayamonte a Piélagos. Přímořská města, která zaznamenala nejvyšší počet prodaných nemovitostí v roce 2020, s výjimkou provinčních hlavních měst, byla Torrevieja (3 428), Orihuela Costa (2 841), Gijón (2 953), Marbella (2 568) a Estepona (2 524).

Zvažujete investovat do nemovitostí ve Španělsku?

Právě ve výše uvedených, oblíbených oblastech, ve městě Torrevieja a na malebném pobřeží Orihuela Costa, působí česky hovořící specialista na nemovitosti ve Španělsku. Prostřednictvím webové stránky RealityveŠpanělsku.cz, která je samozřejmě lokalizována do českého jazyka, tak zájemci mohou výhodně zakoupit dům, nebo byt na pobřeží Středozemního moře, a to bez znalosti Španělštiny, nebo jakéhokoliv jiného než českého jazyka.

Proč Češi investují do nemovitostí ve Španělsku?

Podle Tomáše, provozovatele serveru RealityveŠpanělsku.cz, jde v první řadě o investici, kdy čeští majitelé vydělávají na krátkodobých pronájmech, přičemž o pronájmy a správu nemovitostí se pak také starají RealityveŠpanělsku.cz. V druhé řadě jde o nemovitost, kterou si zájemci kupují jako letní byt, nebo útočiště na důchod. A protože ceny nemovitostí v ČR v poslední době dosahují astronomických výšek, někteří důchodci jednoduše dům, nebo byt v České republice prodají, koupí si nemovitost ve Španělsku. Na bankovním účtu jim přitom zbyde významná částka, kterou si mohou vylepšit důchod. V posledních dvou letech také spousta čechů kupuje nemovitost protože mohou pracovat na dálku a významnou část roku chtějí trávit v teple u moře.