Jak odmrazit ledničku

Není to oblíbená činnost, ale čas od času to někdo udělat musí. Odmrazit mrazák nebo ledničku je čas od času prostě potřeba. Počet odmrazení za rok je různý – někdo provádí víckrát, někdo jen jedno za rok. Ovšem i podle výrobců by tento proces měl proběhnout aspoň dvakrát do roka a klidně častěji, pokud vzniká silnější námraza.

Kromě jiného tím také šetříte elektřinu. Jakto? Mrazení v prostředí, které je samo výrazněji namrzlé, ne mnohem náročnější. Takže pokud chcete prospět rodinnému rozpočtu, určitě čas od času rozmrazujte. Právě tyto drobné pravidelné úkony mohou ve výsledku ušetřit nemalé peníze i energii. Není samozřejmě potřeba provádět tohle každý měsíc, ale nechat to ladem je druhý extrém.

Jak na odmražení ledničky

Postup je pro oba spotřebiče asi celkem stejný. Ale máte nějaké fígle nebo triky na zjednodušení nebo zrychlení procesu? Víte, jak může lednička pracovat sama o sobě efektivněji a neplýtvat energií zcela zbytečně? Co třeba mražení potravin? Kdy je zpracovat? Ani ony nevydrží v ledovém objetí věčně. A opravdu můžeme bez problémů zmrazit to, co už jsme jednou rozmrazili? Tohohle všeho se dotkneme více či méně na následujících řádcích…

Pár obecných rad ohledně odmrazování ledničky:

  • Aby lednička pracovala opravdu efektivně, je potřeba ji udržovat naplněnou asi ze sedmdesáti procent
  • Skoro všichni mladí lidé zmrazují potraviny a dávají je do mrazáku
  • Ani zmrazené potraviny nemají neomezenou životnost. Je dobré je spotřebovat maximálně do roka, ideálně během dvou až tří měsíců od zamrazení
  • Někdo má také ve zvyku znovu mrazit potraviny, které už jednou zmrazil a pak rozmrazil. Tomu se ovšem vyhněte a když už něco necháte roztát, spotřebujte to

Kdy odmrazovat?

Ideální je zimní období. Rozhodně se na to nevrhejte během letních veder, protože potraviny jsou mnohem náchylnější k zachycení bakterií a dalšího neřádu tehdy, když je venku teplo, než když je i venku zima. Pokud je venku zima, můžete navíc celkem v klidu nechat potraviny venku a nemusíte si u odmrazování vašeho spotřebiče dělat starosti s nějakou tou minutou navíc. Mnoho odborníků doporučuje odmrazování už v momentě, kdy je namráza silná milimetr či méně. To necháme na vás, ale nikdy ji nenechte přerůst přes jeden a půl milimetru. Tehdy se může stát, že vám námraza zablokuje dvířka nebo šuplíky a ty pak nepůjdou otevřít vůbec, nebo jen velmi těžko. Tím zbytečně ztrácíte energii i peníze – navíc musíte mít mrazničku otevřenou delší dobu pokaždé, když v ní operujete.

Pokud jste bez zahrady nebo balkonu, pak v zimním období nechte potraviny chvíli někde, kde netopíte. Samozřejmě je vždycky lepší odmrazovat mrazničku před velkým nákupem, kdy je v ní minimum věcí. Je vždycky možné počkat celou noc, než led roztaje, jenže tohle už se tolik nepoužívá. Můžete také použít hrnec nebo nádobu s horkou vodou (pozor, ne vařící). Je také potřeba umožnit volný odtok – led je jen ztuhlá voda a bude odtékat, kudy se mu bude hodit. Můžete například použít i fén. Posypejte námrazu solí nebo zalijte trochou solného roztoku.

Jak na led z ledničky

Pokud chcete odstranit led z lednice vlastnoručně, nic vám samozřejmě nebrání. Ale vynechte kovové a jiné ostré předměty. Existují plastové škrabky různých tlouštěk a tvarů, kterými se dá led dobře odstranit a nehrozí přitom, že si lednici trvale poškodíte. Pokud vnitřek jakkoli páchne, stačí ho vymýt octovou vodou, která si i s tímto pozůstatkem poradí. Nezapomeňte ledničku nechat vyschnout, nebo ji vytřít do sucha, protože kapičky vody jsou základem pro novou námrazu a zbytečně byste tak mařili vlastní práci. Pokud máte k této práci opravdu odpor, můžete si koupit lednici, která to udělá za vás. Nezapomeňte umýt i zásuvky, záchyty a gumově těsnění. Odstraníte tím i bakterie a těsnění samotné bude lépe doléhat. Nepodceňujte ani zadní stranu ledničky, pokud chcete, aby váš spotřebič stále sloužil. Vzadu se usazuje prach a špína všeho druhu.

Skoro všechno už máte za sebou. Jen už naskládejte obsah ledničky zpátky a zapněte na maximum. Jakmile vnitřek dosáhne své původní teploty, vraťte ovladač výkonu do původní polohy. Doufáme, že jsme vám dali aspoň nějaké užitečné typy pro vaši domácnost.