Dělená strava

Tohle není ani tak dieta jako spíš způsob života, i když ho mnozí za dietu považují. Většina těch, které dělená strava zaujme, se na ni dávají právě kvůli redukci vlastní váhy. Což o to, pokud dodrží její pravidla, vyjde i tohle. Zásadní a častou chybou ale je, že když dotyčný dosáhne kýženého stavu, dělenou stranu jako takovou opustí. A pak tu máme oblíbený jo – jo efekt. Pokud nevíte, co to je, znamená to rychlý návrat původní hmotnosti plus většinou i nějaký ten její přírůstek.

Dieta – ano nebo ne?

Dělenou stravu můžeme vnímat z ohledu životního stylu jednoduše jako způsob stravování, kterým člověk usnadňuje trávícímu traktu jeho práci. Žaludek tak může lépe pracovat, stejně jako střeva a další orgány. Organismus je celkově méně zatížen a člověk se cítí mnohem lépe, vitálnější a svěží.

Propagátorka Lenka Kořínková

Asi nejvíce u nás proslavila dělenou stravu Lenka Kořínková. Kromě jiného vydala i několik knih, ve kterých celý proces popisuje. Přidala navíc i některé vlastní poznatky, takže se svým způsobem od klasické dělené stravy oddělila. Ale ruku na srdce, ve své podstatě jde stále o totéž.

Dělená strava a její pravidla

ID-100177567Jedinou opravdu důležitou zásadou je fakt, že se potraviny v různých skupinách nesmí míchat. Dělíme je do tří základních skupin – dvou hlavních a třetí univerzální, kterou lze kombinovat. Také je třeba mít na paměti, že během této diety platí naprostý zákaz alkoholu vyjma občasného vinného střiku. Musíte se také vyhnout bílé mouce a jejím produktům – tedy klasického bílému pečivu i sladkému pečivu, buchtám, koláčům a závinům. Dále vynechte jakékoli sladkosti, hotová jídla a rozhodně jídla v konzervě. Někoho může překvapit, že jsou zakázány také luštěniny v sušené stavu, vepřové maso, arašídy, majonéza, některé tuky, oleje a nikoho asi nepřekvapí káva. Dalším překvapením může být zákaz černého čaje a brusinek.

Když si tohle přečtete, je už jen na vás, zda vám vaše zdraví nebo zbavení se nadváhy stojí za život bez těchto potravin.

Proč potraviny takto dělíme

Potraviny se dělí podle bílkovinové povahy (Kořínková jim říká zvířátka) a sacharidové povahy, neboli kytičky. Do třetí skupiny pak patří potraviny neutrální. Důvodem dělení je skutečnost, že každá skupina potravin prochází během trávení organismem zcela jiným procesem. Bílkoviny vyžadují pro správné zpracování kyselé prostředí, zatímco u sacharidů je tomu naopak. Takže pokud obě tyto skupiny kombinujeme, je trávení pomalé a pro organismus často náročné. Bývá vylučována žluč, aby usnadnila trávení jedné skupiny, ale to zase neprospívá skupině druhé.

Právě z tohoto důvodu jsou potraviny děleny a nejlepší přístup je jejich střídání ob den. Velmi důležité je dávat taky pozor na pitný režim, kde se nejlépe uplatní neslazené bylinkové čaje, případně čistá dobrá voda.

Potraviny ve skupině bílkovin

ID-100110858Jinak také zvířátka, jak už jsme zmínili. Sem patří hlavně maso, nejčastěji drůbeží, kuřecí (tedy bílé), či krůtí. Nesmíme zapomenout na ryby (pozor, ne konzervované, ideálně čerstvé nebo mražené), a také nejrůznější plody moře. Najdeme zde také uzeniny, šunky, salámy, jen si musíme dát pozor na složené, ve kterých je mouka. Dále pak samotné zvířecí produkty – sýry, mléko, tofa, sója a přirozeně také vejce. Dejte si ovšem pozor na potraviny, které do této skupiny nepatří, jako vepřové maso, uzené ryby a další.

Skupina sacharidů a její zástupci

Tady najdeme pečivo, ideálně z celozrnné mouky. Pokud nebudeme postupy Lenky Kořínkové dodržovat zcela přesně, není nutné bílou mouku úplně vyloučit. Samozřejmě sem patří těstoviny, brambory, rýže, kapusta nebo kukuřice. Stejně tak i ovoce (sladká jablka nebo hrušky), fíky, banány, datle a také ovoce sušené. Dále pak sladidla jako med, javorový sirup, třtinový cukr, luštěniny a v omezeném množství i pivo.

Třetí skupina – potraviny neutrální

Tady najdeme veškerou čerstvou zeleninu vyjma té s obsahem škrobu – brambory, kukuřice, sladké brambory nebo kapusta. Takže sem patří paprika, rajčata, květák, brokolice, cibule, pórek, okurky, zelí, salát, mrkev, červená řepa a další. Je tu i olivový olej, máslo a mléčné výrobky, bílý jogurt, tvaroh, kefíry a smetana nebo dokonce šlehačka. Mnohé z vás určitě potěší možnost konzumace uzenin, šunek, uzených makrel a lososů nebo debrecínky. Do skupiny neutrálních potravin patří také houby a bylinky.

Obecně je nutné počítat se skutečností, že bílá rýže není příliš vhodná a všechny potraviny se konzumuje čerstvé. Tepelná úprava může probíhat speciálními způsoby, které jsou důkladně popsány v příslušných kuchařkách. A protože těch knih vyšla už celá řada, je vidět, že právě dělená strava si stále drží svoje pevné místo na poli diet a životních stylů.