Co v sobě ukrývají Alu kola?

Litá kola představují designovku, které podléhá stále větší procento řidičů. Na rozdíl od jiných kol, dodávají vašemu vozu estetický ráz, tzv. sportovní design. Litá kola jsou stylová, a tak i starší auto s nimi vypadá prostě líp. Podívejme se nyní na jejich parametry, kterými se musíte zabývat proto, aby vám kolo na vozidlo pasovalo. Řídit se přitom musíte samozřejmě vždy svým TP, případně je nechat dopsat u prodejce z typového listu.

Průměr kola

Jeden ze stěžejních parametrů je samozřejmě průměr kola, aby bylo možné kolo bezpečně usadit. Zmást by vás mohlo, že jejich velikost se udává v palcích. Pro upřesnění jeden palec rovná se 2,54cm. Rozmezí je 14-22 palců, přičemž jako všude i tady platí, čím větší, tím dražší.

Šířka kola

Stejně důležitý parametr jako byl průměr kola, je šířka kola, aby vše pasovalo, jak má. A opět jedem v palcích. Nezapomeňte se přitom podívat, kolik šroubů vaše kolo drží, aby vás následně nepřekvapilo, že nebude počet odpovídat.

Průměr rozteče a rozteč

Velikost je uváděna v milimetrech, přitom pro laiky znamená průměr jakési neviditelné kružnice počtu děr pro uchycení kol. Rozteč je pak počet děr. Uvidíte-li například číslo 4×98, bude to znamenat že kolo drží 4 šrouby na průměru kružnice, která prochází jejich středy a měří 98mm. Přitom je potřeba si logicky uvědomit, že u 4 a 6 šroubů zjistíte údaj měřením od středu šroubu ke středu protilehlému šroubu, u 5 šroubů pak vzdálenost od středu šroubu do středu disku musíte vynásobit dvěma.

Velikost středového otvoru

Tento údaj je poměrně variabilní, podle výrobce. U Alu kol je důležité, abyste volili stejnou nebo větší velikost. Pokud z nějakého důvodu zcela nesedí kolo na náboj, lze u Alu kol využít středících kroužků, které kolo vycentrují.

Hodnota ET

Toto číslo, ač se vám zdá jakkoli nerozšifrovatelné, v překladu značí (zális) jednoduše vysunutí kola z blatníku. Přitom platí, že se stoupajícím číslem (uváděné v milimetrech) se kolo více schovává do blatníku.

Pokud se stejně necítíte na to vybrat nová kola, určitě využijte konfigurátorů, který najdete dnes už u většiny online prodejců nebo se u některého z nich můžete poradit napřímo.