Co je to metalurgie? Seznamte se s výrobním odvětvím

Na světě dnes existuje mnoho věd a výrobních odvětvích. O řadě z nich nemáme ani tušení. Například ti, kteří nepracují ve strojírenském odvětví, možná nevědí, co je to metalurgie. Vysvětlit by vám to mohli třeba zaměstnanci společnosti MSC MetPro, a. s., kde dnes a denně dochází ke kontaktům s kovy, které se zde rovnají nebo ohraňují. Metalurgie je totiž výrobní odvětví, nebo chcete-li věda, která se zabývá získáváním a zpracováváním kovů a jejich slitin. Z praktického hlediska se jedná o výrobu železa a oceli, výrobu barevných kovů a jejich následné zpracování.

Historie metalurgie sahá až do dávných dob. Podle všeho vůbec prvním opracovaným kovem bylo zlato. To dosvědčují nálezy v jeskyních na území dnešního Španělska. Později se našla zpracovaná měď a v dalších letech i další kovy.

Metalurgie a vše, co pod ni spadá

Metalurgie je opravdu jedna obrovská věda a obrovské výrobní odvětví, pod něhož spadá mnoho věcí. Například lze pod metalurgii zahrnout výrobu kovů, které se ve strojírenství používají. Kov se různými způsoby zpracovává, například se zpracovává litím, kováním, dále také tvářením za studena, válcováním nebo slinováním, kovoobráběním či stříháním a tvářením.

Také pod metalurgii spadá i svařování a pájení, což jsou techniky, které vedou ke spojování některých železných kovů s použitím slitin hliníku jako svařovaného kovu.

Nesmíme zapomenout ani na pokovování, v rámci kterého dochází k povrchové úpravě kovů. V rámci metody se nanáší tenká vrstva kovu na povrch produktů a dochází tak ke zvýšení korozivzdornosti.

Metalurgie a významné osobnosti v oboru

Stejně jako bychom mohli vyjmenovat nejlepší z nejlepších v jiné vědě, můžeme i nyní zmínit významné metalurgy. Patří k nim například Edgar Bain, dále také Adolf Martens, Adolf Ledebur nebo William Chandler Roberts-Austen.