Vši a co s tím?

Tohle je parazit, který umí každého pořádně potrápit. Sice není výrazně nebezpečný ani neohrožuje život, dovede ale zkomplikovat život každé domácnosti. Biologie rozeznává tři druhy vší – klasickou veš dětskou (měli jsme ji snad všichni), dále veš muňka, která umí potrápit hlavně dospělé (usazuje se v podpaží nebo na genitáliích) a do třetice Veš šatní, která se usazuje v botách nebo prádle. Tento druh k nám naštěstí nezavítal, zato se vyskytuje v Jižní a Střední Americe nebo v Africe. Pokud se dostane na lidské tělo, je to jen pro přežití a tedy sátí krve. Obvykle s sebou přenáší skvrnitý tyfus a další druhy horeček. Prádlo lze ochránit jen vyvářením ve vroucí vodě.

V České republice je ale užitečné znát základní rady a tipy likvidace těch druhů vši, které se u nás vyskytují.

Muňka

Jak už jsme uvedli, tento druh se vyskytuje na ochlupení v podpaží a na genitáliích. Může se vyskytovat i v oblasti kolem řitního otvoru, dále ve vousech a někdy i v obočí. Lidové se jim říká filcky a jsou přenášeny nejvíce pohlavním stykem. Protože se mohou vyskytnout i na ložním prádle, mohou při zanedbání hygieny zůstávat například v hotelových pokojích. Dospělé Vši muňky koušou a sají krev. Podle citlivosti cíle to může způsobovat i ekzémy, strupy, hnisavé rány a krvavé stopy na prádle. Proti tomuto parazitovi existují konkrétní přípravky na jeho likvidaci. Preventivně je vždycky dobré inkriminované místo vyholit a připravit tak muňku o životní prostor.

Veš dětská

U nás se nejvíce vyskytuje Veš dětská a postihuje hlavně děti (překvapivě). Velmi snadno se rozšiřuje, protože děti jsou pravidelně ve školkách nebo školách, což je pro veš dětskou výborné prostředí. Dítě většinou o vších neví, pouze ho svědí kůže, kterou si často škrábe. Protože díky tomuto svědění málo spí, bývá obvykle nevrlé – vši nejvíce koušou právě v noci.

Ještě před několika lety panoval obecně názor, že vši souvisí hlavně s nedostatečnou hygienou. Není to ale tak úplně pravda. Ve školách i školkách jsou spolu děti v neustálém kontaktu, takže pro veš není žádný problém přeskočit z jednoho dítěte na druhé a množit se v novém, čerstvém území. Podobně se může dítě vrátit s tímto „suvenýrem“ například z dětského tábora.

Proč se jmenuje Veš dětská?

Usazuje se totiž hlavně na hlavě dítěte – kůže na hlavě je měkká, mladá a velmi dobře vyživovaná. Veš se na ní chytne mnohem lépe než na kůži dospělého člověka a je to pro ni prostě chutnější prostředí. Pokud dítě přinese poznámku o výskytu vší, je potřeba mu důkladně prohlédnout vlasy. Pokud najdete minimálně vajíčka, je potřeba ihned vytáhnout do boje.

Co budeme potřebovat?

Hřeben

Proti vším je potřeba mít kvalitní zbraně – v první řadě nesmíme podcenit kvalitní hřeben s hustými zuby. Pokud takovým nevládnete, rychle nějaký opatřete. Tento hřeben pak použijte pouze proti vším. Až bude souboj dokončen, několikrát ho důkladně vyčistěte a pak ho lze již používat normálně. Pokud ale nechcete nic ponechat náhodě, raději ho vyhoďte.

Šampon proti vším

Běžný šampon je fajn, nicméně ideálně v lékárně opatřete speciální šampon cílený přímo proti vším. Aplikuje se snadno stejně jako normální šampon, ale obsahuje látky navíc, které vši účinně hubí.

Ručník

Často podceňovaná a opomíjená součást boje proti těmto parazitům. Po akci ho řádně vyperte a nejdříve vyvařte – případně použijte starý kousek, který můžete vyhodit. Ačkoli se do ručníku dostanou vši již mrtvé, jistota je jistota.

Jak se těch potvůrek zbavit

A jdeme na věc. Jak se říká, pokud dobře vyberete bitevní pole, máte napůl vyhráno. U vší to platí taky. Pokud máte možnost, proveďte deratizaci na dvorku, případně na balkoně. Pokud nepřeje počasí, nebo jsou jiné důvody, můžete i v koupelně, ale odstraňte všechny ručníky či koberečky – cokoli, kde se vši mohou snadněji usadit.

Vyčesat a umýt

Nejdříve důkladně vyčešte, co půjde. Pak dětskou hlavu důkladně umyjte speciální m šamponem a nechte potřebnou dobu působit. Pak mrtvé vši důkladně spláchněte. Pokud jsou mrtvé, pustí se samy, takže jdou dolů celkem snadno. Dají se použít i přípravky na suché vlasy ve formě různých sprejů. Nechte si poradit v lékárně nebo srovnejte recenze na internetu. Podle diskusí se dá celkem snadno poznat, co je opravdu použitelné a kde byste platili pouze za značku.

Druhý den po této akci zkontrolujte hlavu dítěte, jestli jsou vši opravdu pryč. Pokud ne, opakujte celou proceduru a to nejen u jednoho dítěte, ale i u všech členů rodiny.

Bez chlupů a se slivovicí

Jeden z velmi účinných postupů v boji proti vším je ostříhat hlavu dítěte dohola. Třeba u kluků během léta to není takový problém a kolikrát to mohou i přivítat. Na druhou stranu holohlavá princezna, co asi nepůjde. Krásné vlásky své ratolesti zachovejte, ale každý den je podrobte důkladné prohlídce. Další možnosti je pak použít slivovici. Použijte malou houbičku a ostaňte slivovici na pokožku na hlavě. Vlasy pak zabalte do igelitu a hlavu řádně smyjte. Tento postup ale použijte jen tehdy, když selže všechno ostatní – slivovice je totiž ke kůži (navíc dětské) velmi agresivní.