Seznamte se s kiteboardingem

Kiteboarding v podstatě spočívá v jízdě na vodě, a to na speciálním prkně, které nese název kiteboard. Ten je využíván takzvaným tažným drakem, který celý kiteboard pohání.

Jedná se o velmi rychle se rozvíjející sport, který má v současné době mnohem více fanoušků, než tomu bylo například v roce 1998, kdy se kiteboardignu věnovalo pouze několik desítek lidí.

Díky tomu, že jde doba stále kupředu a posouvají se nejen technologie, ale dochází i k celé řadě inovací a různých vylepšení, stává se kiteboarding stále dostupnějším sportem, kterému propadla již celá řada lidí.

Dnes dokonce existuje již celá řada samostatných disciplín, mezi které patří například freestyle, wave riding, speed, wake styl, race kitehydrofoiling či pouze race.

Jedná se tak o jednu z mnoha variant powerkitingu. Mezi další možnosti patří například velmi oblíbený buggykiting snowkiting či landkiting.

Pro koho je kiteboarding určený?

Kiteboarding je určen každému, jenž se nebojí svůj život osladit špetkou adrenalinu. Na kiteboarding není nikdy pozdě. Je přitom jedno, zda je vám osmnáct, či padesát. Kiteboarding nemá stanoven žádný věkový limit.

Na místě je zhodnocení zejména vaší fyzické zdatnosti a také odhodlání, naučit se něco nového a vstoupit do takzvaně neznámé řeky. Dříve bylo kitování omezeno pouze na zahraničí a dalo se provozovat pouze na sluncem zalitých plážích.

Dnes je ovšem situace naprosto jiná a kiteboardingu se lze věnovat i v našich končinách. Zkušení instruktoři vám tak vždy rádi pomohou.

Nezbytně nutné vybavení

Pokud nevlastníte kiteboard, nevadí. Kiteboardy se totiž za rozumnou cenu dají i vypůjčit, a to stejně tak, jako samotný drak na kite. Půjčit si samozřejmě můžete rovněž veškeré kompletní vybavení. Avšak záleží to pouze a jen na vás. Pokud se budete lépe cítit ve svém oblečení, je vhodné si pořídit neopren či vestu.

Na kitu vám mnohdy bude opravdu zima, a tak je vhodné se chránit zejména proti prochladnutí, o které jistě nikdo nestojí. Pořídit si můžete rovněž i boty, které vás budou chránit před mnohdy nepříliš lichotivými pády na vodní hladinu.

Avšak je vždy na vás, jaké vybavení si kitování pořídíte a zda dáte přednost designovým výstřelkům či zda si zvolíte funkční oblečení se vším všudy.

Nezbytně nutný pro vás bude rovněž i takzvaný trapéz na kitesurf, který představuje úvazek kolem těla jezdce, ke kterému je připojen tažný drak.

Instruktoři rovněž velmi často doporučují, brát si na samotný kite i kapesní nůž, který slouží pro případné nebezpečí, které na vás číhá v momentě, kdy se zamotají šňůry kiteboardu do sebe.

Nezbytně nutná je rovněž i přilba, bez které by se kiteboarding neměl vůbec provozovat. Do výbavy si rovněž vezměte i signální zařízení pro případ nouze a nezbytně nutnou záchrannou vestu.

Autor: Mysticstore