Ponča – historie a současnost

Pončo je praktickým a v podstatě univerzálním kusem oblečení, jež v současné době zažívá renesanci díky moderním materiálům a vysoké variabilitě střihů i vzorů.

Původně se jedná o tradiční oděv jihoamerických národů, který se vyznačuje jednoduchým střihem a velmi výrazným vzorováním, jeho přednosti dnes ovšem využívá řada módních značek pro svá elegantní i funkční řešení.

S moderními ponči se setkáváme především v oblasti vodních sportů, kde si je oblíbili jak amatérští, tak profesionální sportovci, kteří je využívají jako svrchní oděv, který je uzpůsoben k rychlému zahřátí na břehu nebo přímo jako ochranu pro ti chladu při provozování vodních sportů. Své uplatnění však ponč nachází v mnohem širším spektru oblastí.

Historie výroby a nošení ponč

Ponča začali původně nosit peruánští indiáni již před naším letopočtem jako tradiční oděv, který sloužil nejen k dosažení tepelného komfortu, ale plnil také kulturní funkci. Jednoduchý svrchní oděv někdy vybaven kapucí byl vždy bohatě vzorovaný s výraznou barevností, která odkazovala na příslušnost ke kmeni a společenské postavení majitele.

Postupně se ponča rozšířila do celé Jižní Ameriky a stala se neodmyslitelným symbolem místní kultury společně se širokými klobouky.

Klasické pončo sloužilo především jako ochrana proti nepříznivému počasí a bylo vyrobeno z pevné husté látky (obvykle vlny), jeho typickým znakem je minimální nárok na spojování, jedná se v podstatě o nešitý plášť, který je opatřený otvory pro hlavu a ruce, vždy se obléká přes hlavu a dobře chrání záda i hruď.

Současné trendy v nošení ponča

Z původních ponč specifického provedení se vyvinuly různé moderní variace, které se uplatňují prakticky ve všech oblastech módy. Aktuálně je možné pořídit si jak pončo elegantní či luxusní, které může tvořit doplněk honosné róby, tak pončo jednoduché a funkční, které využijete především na pláži právě při vodních sportech.

Módní a stylová ponča se vyrábí z celého spektra materiálů a ve variabilních designech, které často odkazují na původní barevnost jihoamerického tradičního oděvu. Obdobně také funkční ponča k vodě stále zachovávají tendence využívat výrazných barev a vzorů.

Tyto lze pořídit v dětských i dospělých velikostech a modely pro muže a pro ženy se zpravidla liší pouze vizuálním zdobením a vzorováním. Oceňují je především ti, kteří se věnují náročnějším vodním sportům, a to buď jako svrchní oděv na neopren či plavky, který se obléká k rychlému zahřátí po opuštění vodní plochy, nebo přímo jako oblečení na surfování či paddleboard apod.

Velkým hitem je pak tzv. ručníkové pončo, které bývá vyrobeno ze savého materiálu a do nějž se dá zabalit a rychle vysušit. Ručníkové pončo může sloužit také jako ochrana proti větru nebo si na něj lze pohodlně sednout na písku či trávě. Velké oblibě se těší především v dětských velikostech. Výběr ponč najdete např. na stránkách speciálky pro vodní sporty – Mysticstore.cz.