Obchodování u brokera Plus500

Plus500 je známá brokerská společnost, která provozuje jednoduchou a z webového prohlížeče přístupnou obchodní platformu. Služby Plus500 využívá více než 300 tisíc aktivních obchodníků a konkrétně na českém trhu patří Plus500 mezi nejlepší brokery. Částečně za to sice vděčí reklamní kampani, avšak v některých ohledech byste konkurenci Plus500 hledali opravdu obtížně. Broker vyžaduje vklad pouhých 100 eur, podporuje češtinu a nabízí bohaté portfolio investičních instrumentů. Paradoxem ale je, že mnoho začínajících klientů Plus500 vůbec netuší, že neobchodují na skutečné burze ale s finančními deriváty.

Obchodování u Plus500

Na platformě Plus500 najdete stovky instrumentů. Konkrétně se jedná o akciové tituly, burzovní indexy, měnové páry, komodity, ETF a v neposlední řadě i nejžádanější kryptoměny. Na jednu transakci vystačí obvykle 500 až 1000 korun (viz. recenze Plus500 na webu InvestPlus.cz).

Plus500 je CFD broker, takže na platformě se neobchoduje s klasickými cennými papíry a měnami, ale s rozdílovými smlouvami (CFD kontrakty). Tyto kontrakty umožňují spekulovat na pokles nebo růst burzovních aktiv, takže můžete vydělávat nejen když trh roste, ale i když klesá. Jedinou podmínkou je správně předpovědět budoucí trend.

CFD konktrakty

Hodnota kontraktu kopíruje hodnotu podkladového aktiva, takže třeba CFD zlata se mění podle burzovní ceny zlata. CFD ovšem na burze nekoupíte ani neprodáte. Kontrakty se totiž obchodují pouze v rámci uměle vytvořeného trhu, který spravuje broker. Zisk nebo ztráta se ovšem vypočítá jako rozdíl ceny kontraktu při nákupu a při prodeji, takže výnosy jsou podobné jako na burze.

Kontrakty prodává a vykupuje broker, což je zároveň hlavní nevýhoda CFD. Klienti totiž obchodují proti svému brokerovi a hrozí zde střet zájmů. Další nevýhodou jsou poplatky za držení otevřených pozic mimo obchodní hodiny. Tyto poplatky sice nejsou nijak vysoké (mnohdy pouze tisíciny procent), ale pro dlouhodobé transakce jsou nepraktické. Naopak intradenní obchodování u brokera Plus500 je díky absenci komisních poplatků ideální.