Létat může téměř každý. Stačí si najít správný důvod

Člověk nemusí být Ikaros, aby zatoužil po svobodném cestování vzduchem. A nikoliv jako pasažér Airbusu, ale jako pilot vlastního nebo zapůjčeného letadla. Pokud vás to „tam nahoru“ odjakživa táhne, neměli byste s pilotním výcvikem váhat. K nejčastějším důvodům patří vášeň pro letadla, touha po adrenalinových zážitcích i potřeba efektivního cestování. Než se do letecké školy přihlásíte, měli byste v tom mít jasno.

Představa, že se zavřete v kabině a vzlétnete vzhůru do oblak, je lákavá. V případě, že máte dostatek peněz, času a dobré zdraví, si můžete sen splnit. Ale jaká kvalifikace bude vhodná právě pro vaše účely? Chcete-li se čas od času proletět sami nebo s přáteli a pokochat se krajinou, pravděpodobně si vystačíte s průkazem na ultralight. Létání ve větších strojích a na větší vzdálenosti vyžaduje kvalifikaci soukromého pilota. A možná vás létání „chytí“ natolik, že si nakonec uděláte kvalifikaci obchodního pilota.

Proč byste neměli váhat s pojištěním?

Ať už si nakonec vyberete kteroukoliv kategorii, bude se vám hodit pojištění pilota. Je určeno také pro žáky a instruktory, kteří létají s vypůjčeným strojem. Způsobíte-li na něm škody, pojišťovna je za vás zaplatí. Nezkušenému nováčkovi se může přihodit cokoliv – neopatrným zacházením poškodí některý z drahých přístrojů nebo s letadlem přistane „trochu“ tvrději, než by měl…

Dobrou volbou je pojištění odpovědnosti pilotů online od ERGO pojišťovny s limitem pojistného plnění od 50 do 600 tisíc korun a jednotnou spoluúčastí ve výši 10 %. Pojištění platí celosvětově a sjednává se na dobu určitou i neurčitou.

ERGO pojišťovna je na trhu již od roku 1994 a jako držitel univerzální pojišťovací licence nabízí široké spektrum produktů. V nabídce najdete také cestovní pojištění, které vám přijde vhod vždy, když se letadlem vydáte do zahraničí.