Je lepší originální, nebo kompatibilní toner?

Máte laserovou tiskárnu a došla vám v ní náplň? Pokud ano, je dnes mnoho možností, kde můžete novou zakoupit. Při výběru se jistě setkáte s pojmy, jako originální a kompatibilní. Do první skupiny patří třeba ověřené tonery Canon vyráběné touto firmou. Do druhé skupiny patří ty, které vyrobila firma jiná. A jaké jsou lepší a jaký je mezi nimi rozdíl?

Jak je to s cenou?

Ta nás obvykle zajímá nejvíce. Proto jí začneme. Zde je třeba jasně říci, že kompatibilní tonery jasně dominují. Pokud se podíváme na konkrétní příklad, tak originální tonery HP mohou být i o několik desítek procent dražší, než srovnatelná alternativa. A to pokud chceme srovnávat opravdu to stejné, s ohledem na:

  • Stejný typ
  • Stejnou barvu
  • Stejnou kapacitu

Jak je to s kompatibilitou?

Na mysli máme samozřejmě situaci spojenou s tím, zda nám bude takový toner pasovat do tiskárny. V rámci sortimentu dnes existují i takové tiskárny, které kompatibilní toner jednoduše nevezmou. Takových je ale minimum. Jinak by neměl být s tímto typem kompatibility jakýkoliv problém a je jedno, jaké volbě dáme přednost. Samozřejmě důležité je zvolit ten správný typ. A to hlavně s ohledem na výrobce, ale také s ohledem na konkrétní typ tiskárny, kterou používáme.

Jak je to s kvalitou tisku?

I to je velmi důležitá otázka. U těch originálních máte vždy jistotu, že bude prvotřídní. Je to dáno tím, že za nimi stojí samotný výrobce tiskárny a vše prochází kontrolou. Pokud jde o ty alternativní, rozhodně to není tak jednoznačné. Pokud je vyrábí dobrá a kvalitní společnost, může být kvalita tisku srovnatelná s originálem. Pokud ale natrefíte na takovou, kde už bylo něco šizeno, může to být na kvalitě poznat. Z toho důvodu doporučujeme alternativní, tedy neoriginální tonery nakupovat alespoň u známých a osvědčených prodejců. Ty jsou jistotou, že prodávají jenom kvalitní zboží.