Jak každý měsíc vyjít s penězi

Peníze, prachy, vata, chechtáky. Jsou stále velmi důležité a potýká se s nimi tu tak, tu onak každý člověk. Nějaké problémy s nimi jsou, byly a vždy budou a je na každém člověku zařídit si svoje finance takovým způsobem, aby nekoukal na konci měsíce do prázdné peněženky. Asi nikdo se nechce s nedostatkem peněz potýkat dlouhodobě. Naopak, každý chce mít dost peněz na svoje výdaje i záliby a koníčky. Nicméně jen málokdo zažije ten stav, aby si mohl koupit, co chtěl, a nemusel se starat o stav svého konta. Ovšem slevy a nejrůznější prodejní akce jsou dnes oblíbené více, než kdy jindy – hodně věcí si tak kupujete jen tak pro radost, aniž byste je reálně potřebovali. Taková je prostě dnešní doba. Bydlení je stále dražší, rostou ceny potravin i energií, ale platy se nějak nezvedají. Tuhle situaci zná každý a každý máme nějaké problémy v této oblasti. Protože vnější podmínky asi nezměníme, vždycky můžeme změnit sami sebe, svoje uvažování a další věci. Jak ale vyjít s penězi? Třeba vám následujících několik bodů pomůže i u vás k lepší organizaci finančních prostředků.

Rozpočet co nejpřesnější

V první řadě dejte dohromady, co všechno vlastně kde máte. Vysypejte peněženku nebo prasátko a podívejte se, jak na tom vlastně jste. Tuto částku jednoduše vydělte dny, které zbývají do další výplaty. Výsledek je číslo, které můžete utratit během jediného dne. Když utratíte za den víc, klesne vám možnost na dny další – takže se budete muset uskromnit.

Spořte

Zdá se vám to jako nesmysl? Přece šetříte a spoříte, kde se dá. Opravdu? Ruku na srdce, dáváte si třeba denně i několik káv v automatu? Vynásobte průměrný denní počet počtem dní, které jste v práci a možná vám spadne čelist, kolik toho vlastně je. I nevinná káva za deset korun může za měsíc dát klidně pětistovku. Co si ji udělat doma ráno do termosky? Navíc pro ni pak nebudete muset chodit a uděláte si ji přesně podle vlastních představ. Chodíte v práci o kantýny a stejně vaříte doma? Co si vzít oběd do krabičky a ohřát v kuchyňce? Tohle jsou detaily, které za měsíc narostou v překvapivé částky. Znáte Warrena Buffeta? Určitě jste o něm někdy slyšeli, je to americký investor a stále se drží v první desítce nejbohatších lidí na světě. A jedním z jeho hesel ohledně financí je – obracím každou korunu. Proto jich mám tolik.

I v kuchyni se dá uspořit

I domácnost revidujte. Podívejte se do lednice, do spíže a mrazáku. Sepište si, co všechno máte a nekupujte zbytečně další suroviny na vaření tehdy, když máte doma plnou spíž věcí, ze kterých se dá stále vařit. Možná si říkáte, že v mrazáku to všechno vydrží. Nějakou dobu ano, ale nikdy ne neomezeně a rozhodně nikdy nemrazte opět to, co už vám jednou rozmrzlo.

Odklad

Mnoho věcí nemusíte platit ihned, jakmile přijde složenka. Podle způsobu, jakým věci platíte, se kolikrát vyplatí je zaplatit až naráz, když dorazí výplata, protože můžete platit něco za každou placenou položku.

Vyhněte se obchodním centrům

Většina lidí neodejde s prázdnou z obchodního centra, ačkoli původně pro nic nešli. Ale zalíbí se vám tričko nebo kalhoty a řeknete si, že je prostě musíte mít. Zná to asi každý bez ohledu na pohlaví. Vyhněte se nakupování zbytečností, ať jsou jakkoli výhodné. Věci v akci jsou totiž obvykle jen tím sortimentem, který nejde normálně na odbyt a obchodník se ho potřebuje zbavit. Navíc nikdy nevíte, jaká je vlastně jeho reálná cena.

Nezbavujte se letáčků

Když padne do schránky reklama, poroučí se hnedka do papíru na podpal nebo do koše na papír? Nechte si ty letáky chvilku doma. Můžete něco ušetřit i tím, že nakoupíte různé věci na více místech. Nemusí to platit vždycky, ale věnovat půl hodinky průzkumu cen více obchodů se nikdy neztratí. Vyhodit letáky můžete nakonec vždycky.

Telefon

Nevěřili byste, kolik peněz vyhodí lidé za komunikaci. Telefony, smsky a podobné nástroje jsou velmi dobrý nástroj, ale pokud vás jedna zpráva stojí korunu a pošlete v ní jen několik znaků, je to na pováženou. Kromě toho existuje mnoho jiných způsobů, jak komunikovat s rodinou nebo přáteli. Zaveďte si internetové volání. Většina programů má i chatovací nástroj, takže si můžete psát. Na druhou stranu se spíš vyhněte sociálním sítím, protože jsou neskutečným žroutem času a máte tendenci opět komunikovat o hloupostech. Pokud jde o volání telefonem, zkuste si zavést třeba limit na jeden hovor a sdělte si jen opravdu podstatné věci.

Bez dluhu…

Pokud vás trápí finance, nepůjčujte si. Firem nabízejících rádoby bezpečné a výhodné půjčky jsou všude kolem desítky i stovky. Většinou ale platí, že si půjčíte pět tisíc a zaplatíte dvakrát tolik. Protože jsou peníze půjčovány rychle, jednoduše a na krátkou dobu, je půjčka o to dražší, protože obchodník na ní chce samozřejmě vydělat. Pokud opravdu potřebujete založit, požádejte rodinu nebo kamarády, ale nepůjčujte si víc, než skutečně nutně potřebujete.

Těmito několika tipy neušetříte bohatství, ale aspoň se skrze ně dá naučit způsobu uvažování, který může vést k překvapivým finančním výsledkům.