Dukanova dieta

Na světě existuje už tolik druhů diet a přístupů k hubnutí, že by se mohlo jednoduše zdát, že žádná nová metoda prakticky nemá šanci na tomto poli jakkoli uspět. Na druhou stranu i vědecký výzkum nás stále posunuje dále a není vyloučeno, že v budoucnu bude opravdu stačit několik jednoduchých pravidel, jejichž dodržováním budeme naši váhu korigovat. Třeba ano, třeba ne.

Na počátku byla kniha

Svět hubnutí a zdravého životního stylu momentálně dobývá tzv. Dukanova dieta. Světlo světa sice tento postup spatřil už v roce 2000, ale k nám se dostává až v poslední době jako jedna z posledních novinek v oblasti redukce váhy. Objevil ji Dr. Pierre Dukan, francouzský dietolog, který v roce 2000 vydal knihu „Neumím zhubnout.“ Ta dietu zevrubně popisuje a díky své komplexnosti, srozumitelnosti i účinnosti se kniha stala bestsellerem.

Celbrity jeho dietu milují

Dukanova dieta je velmi oblíbená ve Francii, v Anglii a také mezi hvězdami a celebritami – například taková Jennifer Lopez nebo Nicole Kidman na ni nedají dopustit. Mějme se ale na pozoru – přes svoji atraktivitu není vhodná pro těhotné, diabetiky či osoby s vysokým krevním tlakem. Její jádro je totiž založeno na vysokém přijmu soli a to rozhodně není vhodné pro každého.

Jaké jsou její jednotlivé fáze:

První – utočná fáze

Už podle názvu je patrné, že jde o celkem prudkou fázi, během které člověk konzumuje jen čisté bílkoviny. Pokud je zvyklý na klasickou českou kuchyni, bude to pro něj nepochybně šok. Ale jak říká oblíbené přísloví, léčba šokem je obvykle účinná a zvyká se na ni rychle. Během prvního kroku jsou skutečně povoleny jen potraviny s vysokým podílem bílkovin – vejce, maso a nízkotučný tvaroh. Zároveň musí mít nízký obsah sacharidů a tuků.

Díky tomuto přístupu shodí tělo během krátkého období velmi slušné množství tuku, ovšem podíl svalové hmoty zůstane nezměněn – protože je hubnutí krátké, rychlé a útočné.

Tato fáze Dukanovy diety trvá tak dlouho, kolika kil se chcete zbavit. Pokud chcete shodit pět kilo, budou to dva dny. Při rozmezí pět až deset kilogramů půjde o tři dny. Pokud vás zajímá větší váhový úbytek, najděte si raději jinou metodu hubnutí. Dukanova metoda je uzpůsobena pro objemy do deseti kilo.

Druhá – plynulá fáze

V tento moment přibývá do jídelníčku čerstvá zelenina – papriky, rajčata, velmi oblíbené ředkvičky, mrkev, brokolice, salát ale třeba i okurka, květák nebo pórek. Je přitom potřeba vyhnout se rýži a bramborám. Tato fáze je svým způsobem pokračováním první a trvá tak dlouho, dokud nedosáhnete předem určené hmotnosti. Klíčové je střídat stravu zeleninovo- bílkovinnou a čistou bílkovinu. Střídejte je pravidelně každých pět až sedm dní.

Třetí – upevňující fáze

Na tomto místě by se skoro dalo předpokládat, že člověk už má to nejdůležitější za sebou. Ale chyba lávky. Právě tento moment je pro celý proces klíčový. Není až tak podstatné nadbytečná kila shodit, ale vydržet v tomto stavu štíhlé postavy i nadále. Kdokoli nezkoumal další fáze a jednoduše zůstal u prvních dvou a pak se vrátil k původním stravovacím návykům, se nevyhnul jo – jo efektu. Velmi rychle tedy nabral váhu původní a něco navíc.

Tip: žlučníková dieta

Na počátku této fáze přidejte do svého jídelníčku jedno ovoce denně. Vyhněte se přitom ale banánům, hroznovému vínu, třešním a rozhodně nejezte oříšky. Dále přidejte celozrnné pečivo s kvalitním sýrem, ideálně tvarohovým. Je povoleno jíst dvakrát za den jídlo s obsahem škrobu – těstoviny, brambory, rýži, čočku. Tato fáze trvá podle shozených kil – každé kilo rovná se deset dní. Při shození pěti kilogramů trvá tato fáze padesát dní.

Čtvrtá – stabilní fáze

Poslední fáze je svým způsobem návratem do běžného života. Dukan si je vědom toho, že lidé chtějí shodit kila, ale nechtějí výrazně měnit svoje návyky. Jeho dieta je na tomto principu postavena funguje. Další jídelníček už může obsahovat všechno, ale je třeba mít na paměti bílkovinnou dietu jeden den v týdnu. Krom toho samotnému zažívání velmi prospěje příjem ovesných otrub. Velmi se vyplatí dát si například tři lžičky do jogurtu a obojí – trávení a váha – budou ok.

Shrnutí, poslední zákazy a rady

ID-100114147Za prvé je nutné pamatovat na to, že v první i druhé fázi je naprostým tabu jakýkoli alkohol. Tvrdý určitě. Alkohol obecně totiž velmi dehydruje organismus a při jakékoli dietě je velmi důležité držení správného pitného režimu. Pokud příjem vody prudce zvýšíte, si nijak nepomůžete – krom odvodnění je alkohol vysoce kalorický. Pokud si chcete dopřát sklenku vína nebo pivo na trávení, je to dovoleno od třetí fáze, ovšem jen v množství sklenky vína nebo třetinky piva jednou týdně. Pokud by vás tohle hodně omezovalo, zapomeňte na dietu rovnou. Vůbec by nefungovala a jen by vám zbytečně přibyly vrásky na čele.

Na závěr ještě jednou – nezanedbávat pitný režim. Nejlepší je samozřejmě čistá a čerstvá voda, dále nezkazíte nic kvalitním bylinkovým čajem. Zkuste během prvních tří fází místo kávy jen zelený čaj. Pokud si na něj navíc zvyknete, budete mít možná více energie než předtím a ještě budete zdravější. A co víc si tak dneska přát než štíhlé a zdravé tělo.