Broker eToro a jeho platforma pro sociální obchodování

Brokerská společnost eToro vznikla v roce 2007 a v současné době patří mezi nejvíce vyhledávané brokery. U brokera můžete obchodovat s kapitálem od 200 dolarů a máte přístup k bezplatnému demo účtu. Broker je navíc licencovaný a na obchodní platformě eToro nechybí akcie, komodity, měny ani kryptoměny. Většinu těchto výhod ovšem nabízí dnes už každý druhý forex broker. V čem je tedy eToro tak unikátní?

Sociální obchodování u eToro

Unikátní funkcí platformy eToro je možnost kopírovat ostatní obchodníky. Funguje to tak, že si z databáze si vyberete obchodníka, jehož investiční kroky chcete kopírovat, a přidělíte mu určitou část svého kapitálu. Kdykoliv pak daný obchodník provede nějaký obchodní příkaz, stejný příkaz se uskuteční i na vašem účtu. Podobně funguje kopírování portfolia (dříve označované jako kopírování fondů), u kterého ovšem nekopírujete jednoho konkrétního obchodníka, ale skupiny obchodníků – podrobněji je celý systém popsán například na portále Investplus.cz v článku eToro recenze.

Při výběru obchodníků můžete používat filtry pro srovnání obchodníků podle úspěšnosti za libovolné období (maximálně však 2 roky), podle obchodovaných instrumentů, podle rizika, maximálních ztrát atd. Kopírovat lze mimochodem i ostatní kopírující obchodníky. Při výběru mají klienti díky těmto filtrům všechny důležité informace.

Nejúspěšnější obchodníci, kteří za poslední dva roky dosáhly výnosů nad 100 %, mají tisíce kopírujících. A není se čemu divit, když nejvýkonnější akciové fondy nedosáhnou ani poloviční výkonnosti. Na druhou stranu vysoké zhodnocení je vykoupeno i vysokým rizikem. Často tak narazíte na obchodníky, kteří dosáhli vysokého výnosu, avšak kvůli nestabilním výsledkům je téměř nikdo nekopíruje.

I kopírování transakcí vyžaduje zkušenosti!

Kopírování obchodníků je bezesporu zajímavá funkce a ve správných rukou může obchodování usnadnit. Dokonce by se zdálo, že obchodování s tímto nástrojem nemůže dopadnout jinak než ziskem. Jenže čísla ukazují, že realita je jiná. Broker eToro uvádí, že 65 % klientských účtů končí ve ztrátě. To je sice méně, než uvádí většina konkurentů, avšak stále zde nadpoloviční většina klientů nevydělá. I kopírování obchodníků u eToro zkrátka vyžaduje zkušenosti.

UPOZORNĚNÍ: Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 65 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.