Barva podlahy má na atmosféru v interiéru zásadní vliv

Hledání ideální podlahy je velká věc. Ne nadarmo se říká, že v ní sídlí duše domova, a proto bychom ji měli volit velmi citlivě – a kromě materiálu se důkladně zamyslet také nad barvou. Každému interiéru totiž sluší něco jiného, a jednotlivé tóny navíc v prostoru navozují diametrálně odlišné nálady.

Pokud si s výběrem barvy podlahové krytiny nevíte rady, naslouchejte profesionálům. Podlaháři Pardubice z řemeslnického cechu EKOMPLEX klientům doporučují, aby se v prvé řadě zamysleli nad tím, jestli chtějí danou místnost zvětšit, zútulnit, anebo třeba „jen“ sladit či zahalit do specifické atmosféry. Jakmile si ujasníte, co od budoucí podlahy požadujete, máte na půl vyhráno.

Jak prostor zvětšit?

Ne každý má to štěstí bydlet ve větším bytě – ale naštěstí se nabízí spousta poměrně jednoduchých možností, jak prostorově skromný interiér opticky „nafouknout“. Malíři a natěrači Pardubice upozorňují, že alfou a omegou malých místností jsou světlé barvy. Kromě toho, že je pocitově zvětšují, působí čistě, harmonicky a relaxačně. A co se týče podlahových krytin, se světlými stěnami si perfektně rozumí například odstín „bílý dub“, ale třeba i velkoformátové světlé dlaždice.

Jak prostor prodloužit?

Vhodně zvolená podlahová krytina dokáže hotové zázraky. Poměrně snadno díky ní určitý prostor nejen zvětšíte, ale v případě potřeby i prodloužíte. Jak? Trefou do černého bývají prkna (např. palubky či lamino) směrovaná daným směrem. Dalším trikem jsou viditelné spoje na delší straně dílců. A také barva ochranných lišt – pokud je stejná jako barva podlahy, místnost se jeví prostornější. Lišty v barvě stěny mají efekt opačný.

Jak prostor zútulnit?

Absencí pocitu útulnosti trpí především velké místnosti. Sterilitu, chlad a neosobní charakter eliminujete pomocí zařízení a doplňků ve správném stylu, ale také díky kombinaci výmalby v teplejších tónech a tmavé podlahové krytiny.